Le Pen szerint lánya "szétrobbantja" a Nemzeti Frontot

A párton belüli családi viszály napok óta hullámokat ver, miután Jean-Marie Le Pen legutóbbi megszólalásait lánya "provokációknak" és "politikai öngyilkosságnak" minősítette, majd csütörtök este bejelentette, hogy fegyelmi eljárást indít a pártalapító ellen.

"Marine Le Pen most robbantja szét a saját pártját. Nem én, hanem ő követ el öngyilkosságot. Ő lőtte lábon magát" - mondta Jean-Marie Le Pen pénteken az RTL kereskedelmi rádióban. A tiszteletbeli elnök azt mondta, nem érti lánya döntését, amely nagyon meglepte.

Marine Le Pen a TF1 televízió esti híradójában jelentette be a fegyelmi eljárás megindítását, hozzátéve: azt szeretné, ha a tiszteletbeli elnök, a 86 éves Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától.

"Természetesen, elmegyek (a fegyelmi tárgyalásra) megvédeni magam és valószínűleg támadni is fogok" - hangsúlyozta az alapító. "Nem tudom, hogy nem manipulációról van-e szó azért, hogy (Marine) megpróbálja a rendszer elismerését és szimpátiáját kivívni" - tette hozzá.

A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú, amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a II. világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét, valamint kijelentette: eltúlzottnak tartja azt, ahogy a lánya irányítása alatt az új FN-vezetés az antiszemitizmus és az idegengyűlölet vádja ellen védekezik.

Marine Le Pen szerdán azt mondta, apja megnyilatkozásaival keresztülhúzza azon erőfeszítéseit, hogy a pártból fősodorbeli erőt kovácsoljon. Azt is bejelentette, ellenezni fogja apja jelölését az év végi regionális választásokon. Ez utóbbit csütörtökön ismét megerősítette.

Az utolsó szót a legfiatalabb Le Pen, a pártelnök Marine unokahúga és a pártalapító Jean-Marie unokája, Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselő fogja kimondani. Ő még nem döntötte el, hogy nagynénjét segíti-e vagy pedig ráhárít minden felelősséget a családi viszály miatt.