Legyünk tudatosak – ne hagyjuk, hogy az egészséges élelmiszer csak a gazdagok luxusa legyen!

Lengyel Szilvia szerint az Orbán-kormány intézkedései eddig csak rontottak az egészséges életmód kialakításához szükséges feltételeken, nem tudták megállítani az egészséges ételek háttérbe szorulását és a feldolgozott élelmiszer importjának dömpingjét.

Azok vagyunk, amit megeszünk

Az ökopárt politikusa rámutatott: az élelmiszertermelést és - kereskedelmet rengeteg adó terheli, például az egész Európai Unióban rekordnak számító 27 százalékos áfa, ehhez jön egyebek mellett a szállítást drágító útadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj.

Mindezek eredményeként a magyar családok költenek a legtöbbet az alapvető élelmiszerek beszerzésére az unión belül, miközben döntő hányaduk kénytelen az élelmiszereken is spórolni, míg a drágulással párhuzamosan a táplálkozás egyre egészségtelenebb irányba tolódik el, egyre nagyobb szerep jut a szénhidrátoknak, ami hozzájárul az ér- és szívrendszeri megbetegedések gyakoribbá válásához is. 

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, Magyarország a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán. A táplálkozással összefüggő betegségek jelentős része megelőzhető egészséges táplálkozással. Ezáltal csökkenthető az elhízás, a csontritkulás, a fogszuvasodás és a dentális erózió előfordulásának a kockázata is.

 

Elég a banánból!!!

Az LMP komplex intézkedéscsomagjában egyebek között azt javasolja, hogy valódi helyi piacok felállítását támogassa a kormány, ahol helyben előállított egészséges élelmiszert árulnak az őstermelők, nem pedig banánt, kivit és mandarint

- fűzte hozzá Lengyel Szilvia.

Emlékezetes, az ökogazdálkodással foglalkozó cikkünkben is arra figyelmeztettünk, hogy

a magunkhoz vett élelem tápanyag-, vitamintartalma drasztikus mértékben csökken, egész életünk során egy vegyszerkoktélt fogyasztunk, már az anyatejtől kezdve, illetve megjelentek a génkezelt szervezetek, a GMO-k a konyhaasztalon.

Ezt kiküszöbölni nem nehéz, például ne együnk olyan fejes salátát, amelyben határérték feletti növényvédőszerhatóanyag-maradékot mutatnak ki.



A világhálón számtalan olyan receptet találni, amelyek egészségesek, emelett olcsóak is. Ebben az esetben nem lehet kifogás az anyagi kérdés, csak nem párizsira kell költeni.

Találomra kiválasztva például

következzenek a téli sült zöldségek.

Hozzávalók 2 főre:

200 g apró szemű burgonya, 200 g sárgarépa, 150 g cékla, 150 g édeskömény, 100 g lilahagyma, 6 gerezd fokhagyma, só, tört színes bors, 2 ek extra szűz olívaolaj, 1 ág rozmaring, 100 ml víz vagy alaplé.

A mártogatóhoz:

200 ml házi tejföl, só, tört színes bors, 1 csokor petrezselyem, ½ citrom reszelt héja.

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. Kivéve a burgonyát, annak meghagyjuk a héját. Az összes zöldséget csíkokra, cikkekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, egy fedeles, lehetőleg fém sütőtálba tesszük. Felöntjük a vízzel, meglocsoljuk olajjal, rátesszük az éppen csak megnyomott fokhagymákat, és a rozmaring ágat. Lefedjük, és 200 fokos sütőbe tesszük, 40 percig pároljuk, majd 10 percig fedő nélkül pirítjuk. A mártogatóhoz felaprítjuk a petrezselymet, és összekeverjük a tejföllel, a fűszerekkel. Frissen, forrón fogyasszuk.