Államfőt választ Lengyelország: rekordmagas a külföldön szavazók száma

Államfőt választ Lengyelország: rekordmagas a külföldön szavazók száma

Elnökválasztást tartanak vasárnap Lengyelországban, a tizenegy induló jelölt közül a hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda és a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) vezette Polgári Koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a fő esélyesek.

Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Az utóbbi szavazási módszerre közel 185 ezren regisztráltak a több mint 30,2 millió választásra jogosult lengyel állampolgár közül. Rekordmagas a külföldön szavazók száma: a külképviseleteknél 374 ezren jelezték részvételi szándékukat, közülük 343 ezren levélben adják le voksukat. A járványügyi helyzet miatt egyes országokban csak ilyen módon lehet szavazni.

Lengyelországban ötévente tartanak közvetlen elnökválasztást. Második fordulót akkor rendeznek, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatásával második elnöki mandátumért induló Andrzej Duda a felmérések szerint 39-43 százalékos eredményre számíthat, a PO jelöltjének, Rafal Trzaskowskinak a támogatottsága 28-32 százalékos, ezért július 12-én feltehetőleg második fordulót kell rendezni.

A legtöbb felmérés szerint 60 százalék körüli részvételi arányra lehet számítani. Az MTI beszámolója emlékeztet rá, hogy az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, a legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.