Lionel Messi 21 hónapos börtönbüntetést kapott

A 29 éves argentin labdarúgó édesapjának, egyben menedzserének, Jorge Messinek az ügyében hasonló ítéletet hozott szerdán a barcelonai bíróság. Idősebb Messinek 1,5 millió, a fiatalabbnak kétmillió eurós bírságot is be kell fizetnie.

Mindkettőjüket három rendbeli adócsalással vádolták. A spanyol törvények szerint a büntetlen előéletű személyek esetében a két évnél rövidebb időre szóló börtönbüntetést felfüggeszthetik, most is ezt alkalmazta a bíróság.

A vád szerint 2007 és 2009 között Messi az édesapja, valamint különböző tanácsadók segítségével 4,1 millió euróval károsította meg a spanyol államkasszát, mivel a futballista személyéhez kötődő jogok értékesítéséből befolyó összegek után nem adóztak, miután azokat Spanyolországon kívül - Uruguayban, Belizében, Svájcban és Nagy-Britanniában - bejegyzett cégek kezelték. Három éve indították meg hivatalosan a nyomozást ellenük, s a játékos végig tagadta, hogy törvénysértést követett volna el. A mostani ítélet ellen a spanyol legfelsőbb bíróságon lehet fellebbezni.