LMP-s képviselő partnerénél gyanít korrupciót az LMP

Az LMP feljelentést tett a GoodWill által elnyert pályázatok ügyében. Sallai R. Benedek közelebbről is ismerheti a céget.

Hadházy a napelemek felhelyezésére kiírt pályázatoknál a valódi versenyt hiányolta. Mint mondta, ezek a közbeszerzések nem nyíltak, hanem meghívásosak, mivel nem érik el a 150 millió forintos értékhatárt. Hozzátette: a kozbeszerzes.hu adatait vizsgálva azt látták, hogy nagy számban vannak olyan közbeszerzések, ahol csak egy céget, a GoodWill Energy Kft.-t hívtak meg, holott szerinte illett volna három pályázatot bekérni.
 
Megjegyezte, ahol több pályázó volt, ott is mindig ugyanazokat a cégeket hívták meg "alibiajánlatra", ráadásul a beruházás becsült költségei is szinte fillérre megegyeznek. Ez nem lehet véletlen - közölte.
 
"Ha egy közbeszerzésen valaki egyetlen egy ajánlatból választ, akkor az vagy komplett hülye, vagy pedig korrupt. Nincs más logikai lehetőség" - fogalmazott az LMP politikusa.    

Nem sokat ért a "pénzügyi korrekció"

Az említett GoodWill Energy Kft. tulajdonosa Harsányi Gábor közgazdász, aki 2011-ben az Év vállalkozója díjban részesült, 2014 óta pedig a  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Kereskedők, Vállalkozók Budapesti Szervezetének alelnöke. 2004-ben alapította meg a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft.-t, melynek jelenleg is ügyvezetője. A cég működőse során több mint 50 milliárd forintos pályázati támogatást nyert el ügyfelei részére. Harsányi később Romániában és Bulgáriában is leányvállalatot alapított, 2010-ben pedig létrehozta és a pályázatíró céggel azonos címre (1162 Budapest, Timur utca 74.) bejegyeztette az alternatív energiaforrások elterjesztésével foglalkozó GoodWill Energy Kft.-t, melyet Hadházy, az LMP politikusa most a verseny nélküli közbeszerzések nyomán gyanúsnak talált.
 
2013-ban már Volner János és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselők is felhívták a figyelmet egy, a céggel kapcsolatos különös esetre. Balatonfenyves Önkormányzatának épületenergetikai tenderét akkor a GoodWill Energy Kft. nyerte meg, miközben a támogatásra irányuló pályázatot a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. készítette. A közbeszerzési eljárást az Arkánum X Bt., illetve jogutódja bonyolította. A tulajdonosi kör adataiban ebben az esetben is különös azonosság volt: a felsorolt cégek mindegyikének tagjai között szerepelt Harsányiné Bodóczi Ildikó, a kivitelezést elnyerő GoodWill Energy Kft másik tulajdonosának, Harsányi Gábornak az édesanyja, Dr. Harsányiné Dr. Pósalaky Gabriella pedig tagja a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért felelős Arkánum X Bt. jogutódjának, az Arkánum X Kft.-nek is. Volner János akkor írásbeli kérdésben fordult a miniszterelnökhöz, melyben az ügy kivizsgálását kérte, mire a helyette válaszoló Lázár János azt írta, hogy az érintett cégcsoport összeférhetetlenségi problémáját ismerik, és már korábban pénzügyi korrekciót foganatosítottak velük szemben. Ez azonban nem igazán zavarta meg az érintetteket: az ezt követő hetekben azonban a cég újabb két, negyven millió forintos pályázaton is nyert, a legfrissebb hírekből pedig úgy tűnik, azóta is töretlen a sikerük a tendereken.

A régi partner

Az LMP feljelentésének érdekessége, hogy országgyűlési képviselőjük, Sallai Róbert Benedek a jelek szerint kimondottan jó viszonyt ápol (vagy ápolt) a GoodWillel. A politikushoz köthető, az Ökotárs Alapítvány és a Norvég Civil Alap által is támogatott túrkevei Nimfea Természetvédő Egyesület, melynek Sallai korábban ügyvezetője volt, többször is szerepel a GoodWill Consulting referenciáinak listáján.
 
 
A cég honlapjának adatai szerint összesen mintegy 50 millió forint pályázati támogatást nyert el a Nimfea a GoodWill Consulting segítségével. Az együttműködésről az egyesület honlapjának 2011-ben maga Sallai nyilatkozott:
 
" Csak idén közel 100 milliós fejlesztések valósultak meg ezen célból, és jövőre folytatódnak az építések. Pályázatíró csapatunk azt hiszem térségi szinten is kimagaslóan, már munkaképességén túl teljesített, de a pályázatírói kapacitás bővítéséhez együttműködési megállapodást kötöttünk a GoodWill Consulting Kft. nevű céggel, aki már az említett Trollius Bt.-s pályázat elkészítésében is közreműködött."
 
Az persze nem feltétlenül hatalmas történet, hogy Sallai egyesülete egy neves pályázatíró cég segítségét vette igénybe, a jó viszonyt azonban megerősíti az is, hogy a Nimfea által szervezett, 2011-es Túrkevei Energetikai Expo nevű rendezvényre kiállítóként hívták meg nemcsak a GoodWill Consultingot, hanem az épp most gyanúba kevert GoodWill Energy Kft-t is. Erről tanúskodik az alábbi, eredeti helyéről már - vélhetően a honlap felújítása miatt - eltűnt, ám a Google tárolt változatában még elérhető beszámoló is:
 
"Túrkevén került megrendezésre az első Nagykunsági Megújuló Energia Expó, ahol a különböző alternatív energetikai megoldások álltak a középpontban. A rendezvény célja az volt, hogy a térségben tevékenykedő cégek megismerhessék ezeket a megoldásokat, és tanácsokat is kaphassanak a fejlesztéseikhez.
 
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület rendezésében, a „Zöld forrás” Környezetvédelmi Alap segítségével magvalósuló rendezvényen a kiállítók főként napelemeket és napkollektorokat mutattak be, de egy fabrikett gyártó gép kiállítására is sor került. A rendezvényen kiállítóként vett részt a GoodWill Consulting Kft. és GoodWill Energy Kft, de a szép számmal jelenlévő érdeklődőket ingyenes pályázati tanácsokkal is ellátta. A rendezvényre pedig nem csak Túrkevéről, hanem az egész térségből érkeztek látogatók, így szerencsés esetben a jövőben ezen a környéken is várható a megújuló energia további térhódítása."