Lopakodó privatizáció pusztíthatja az egészségügyet

Akár egészségügyi privatizációról is szó lehet annak érdekében, hogy tőkeerős külföldi magáncégeket tudjanak bevonni az ellátásba.

Lukács László György a megyei egészségügyi egyeztető bizottságok működéséről szólva arról beszélt, hogy az azon résztvevők elmondása szerint szinte sehol nem jutottak érdemi eredményre, holott az integrációval, összevonásokkal kapcsolatos javaslataik benyújtásának határideje a hétvégén járt le. Közölte, hogy a Jobbik álláspontja szerint eleve méltatlan az a helyzet, hogy az intézményvezetők feladatává szabták azon tervek elkészítését, melyek folyamán kórházi osztályok leépítése, bezárása történhet meg, avagy az arról való döntést, hogy „kik kapják a selyemzsinórt”.

A képviselő úgy fogalmazott, „Bármit is mond a kormány ezzel ellentétesen, valójában zárt ajtók mögött egyezkedtek arról, hogy a megyékben milyen további ellátások legyenek”.

Át kell verni a kormányt, különben vége?

A parlamenti képviselő reagált Ónódi-Szűcs Zoltán, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetőjének nyilatkozatára is, melyben azt mondta, a megyei bizottságok „túljelentették” magukat azért, hogy az elvonások a valóságban ne veszélyeztessék működésüket. Dr. Lukács László kitért arra is, hogy a Heves és Veszprém megyei intézmények különösen rosszul járhatnak, mert az eddig sem kielégítő helyzetük tovább romolhat, az átalakítások újabb komoly elbocsátásokhoz vezethetnek, melyek alacsonyabb szintű ellátást jelentenének.

Ezrek veszthetik el munkájukat

A kormányzat lehetetlent vár el a kórházi vezetőktől illetve az intézményrendszertől, és egy olyan követhetetlen, feszes tempó elé állította a vezetőket, amivel arra kényszerítik a kórházakat, hogy saját maguk, és a betegek kárára hozzanak intézkedéseket – jelentette ki. Hozzátette, hogy óvatosabb szakmai becslések szerint is 3-4 ezer fővel számolnak, akik az egészségügyből és a hozzá kapcsoló ellátórendszerből kiesnének.

Látható, hogy a kormány elhibázta az egészségügyi átalakítást, és tovább hajszolja magát a kapkodó átalakítási modellbe - mondta, hozzátéve, hogy érdemes lenne elállniuk tervüktől, amivel intézményeket és osztályokat zárnának be, embereket küldenének el.

Privatizáció áll a háttérben?

A Jobbik képviselője továbbá arra figyelmeztetett, hogy az intézményeket „kivéreztető” intézkedések mögött akár egy egészségügyi privatizációról is szó lehet annak érdekében, hogy tőkeerős külföldi magáncégeket tudjanak bevonni az ellátásba. Lukács László ezért felszólította a kormányt, hogy valljon színt valódi terveiről.