Az egyik legfontosabb német sajtódíjat kapta meg Dull Szabolcs

Az egyik legfontosabb német sajtódíjat kapta meg Dull Szabolcs

Dull Szabolcs, az Index júliusban elbocsátott főszerkesztője kapta meg az egyik legfontosabb német sajtódíjat, az M100 Médiadíjat a sajtószabadság és a független újságírás támogatásáért. A díjat Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa adja át neki szeptember 17-én Potsdamban.

Az Európai Bizottság fellépését kérik a magyar médiaszabadság leépítése miatt

Tizenhat újságírói, média és médiaszabadság szervezet nyílt levélben szólítja fel Margrethe Vestagert, az Európai Bizottság versenyjogért is felelős alelnökét (borítóképünkön), hogy tegyen érdemi lépéseket a magyar média kormányzati torzítása miatt korábban, 2019-ben és 2016-ban Jávor Benedek egykori EP-képviselő a Mérték Médiaelemző Műhellyel és a Klubrádióval közösen benyújtott panasza ügyében, amihez 2019-ben csatlakozott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is -

A díjat odaítélő testület  közölte: határozottan kifejezi a szolidaritását a 36 éves újságírójával, azzal, ahogy támogatja az alapvető sajtószabadság-jogokat, és azzal, ahogy küzd a szerkesztőségi döntésekbe történő külső beavatkozás ellen. 

Bármikor, amikor aláássák az újságírók függetlenségét, a demokrácia erodálódik. Ezért kell kiállnunk, hogy megvédjük a Dull Szabolcshoz hasonló újságírókat a munkájukba való indokolatlan beavatkozástól 

 

mondta Mijatovic. A díjat elsősorban Potsdam szponzorálja.

Több ezren tüntetnek a sajtószabadságért és az Indexért

Az Index szétverése után több ezren tüntetnek a fővárosban a sajtószabadságért és a lap függetlenségéért: A várba, Orbán Viktor rezidenciájához „Meztelen a király", „Hoztunk nektek íveket", „Nem félünk", „Nem hallgatunk", „Gyere ki" skandálással érkeztek meg a tüntetők. Orosz Anna kifejtette, a szabad sajtó az, ami alapot szolgáltat, kereteket ad ahhoz, hogy értelmezzük, mi történik a világban, Magyarországon.