Befejezték a madárgyilkos irodaház fóliázását – megkönnyebbülhetnek a fenyőrigók

Opálosított fóliával vonták be a fal ablaktábláit, így a fenyőrigók fellélegezhetnek.

Két hete számoltunk be arról, hogy egy Váci úti irodaház üvegfalának tömegesen repülnek neki és pusztulnak el az amúgy védett fenyőrigók. A helyi biztonsági őrök azt mondták, hogy naponta nagyságrendileg ötven madárral végezhet a halálcsapda. A szerencsétlenül járt fenyőrigók tetemei beborították a járdákat és az udvart. Azok a madarak, melyek túlélték az ütközést, a környéken lévő fák ágain ültek, feltehetőleg fájdalmakkal, agyrázkódással küszködve. Többségük sajnálatos módon szintén elpusztulhatott.

Az üvegfalat ugyan ellátták madársziluett matricákkal, ezek azonban a jelek szerint semmilyen hatékonysággal sem bírtak. Azt a tapasztalatok alapján már korábban is tudni lehetett, hogy vércsére emlékeztető matricák nem ijesztik el a madarakat.

Az elsőként a helyszínre siető Márton András madármentő azt javasolta, hogy építkezéseken is használt takaró-hálóval fedjék be az üvegfalat. Az üzemetető végül úgy döntött, hogy végleges megoldásként opálosított fóliával vonják be a fal ablaktábláit. A munka tegnap elkészült, így a fenyőrigók fellélegezhetnek.