Maffia, maffia, hülye vagy! Rossz hírt hozott a felszámoló, elüldözték a Quaestor-károsultak

Kitört a botrány a Lurdy Ház rendezvényközpontjában megtartott hitelezői gyűlésen. 

A szervezők előzetesen számíthattak arra, hogy nagy botrány lesz, hiszen a teremben mentősök és biztonsági őrök is álltak. A megrázó bejelentés mintegy száz károsult előtt hangzott el; nem csoda, hogy szinte azonnal elszabadultak az indulatok. A résztvevők bosszúsan jelszavakat kezdtek el harsogni, az ismételték, hogy

„Maffia, maffia, maffiakormány!,

– illetve, hogy „Nem hagyjuk!” A botrány ennél is nagyobb lehetett volna, hiszen a hitelezői gyűlésre mintegy 4.000 hitelező kapott meghívót, de a felszámoló a meghívóban előzetesen az együttérzését is tolmácsolta, ezért sokan el sem mentek az előre láthatóan kiábrándító eseményre.

„...a felszámolónak nem sikerült nyomára bukkannia semmiféle, a felszámolási vagyonba tartozó és a hitelezők kielégítésébe bevonható vagyonra.”

– írta meghívójában a Vectigalis Zrt. Hozzátették, hogy „a felszámoló (…) együtt érez mindazokkal, akik a BEVA, illetve a Kárrendezési Alap beavatkozása ellenére is hitelezői pozícióba kényszerültek, az itt felsorolt forrásokon túlmutató követelésük miatt”.

Ugyanakkor a pórul járt kisbefektetők hiába „nem hagyják” az egyszerűsített felszámolást, mert a 180 napos eljárás határideje szeptemberben lejár. Kifogást addig természetesen benyújthatnak a felszámoló fele is. A felszámolókat képviselő ügyvédnő ezzel együtt azt hangsúlyozta, hogy megérti a haragot, de nem ők ültek a Quaestor élén, nem ők semmiztek ki több ezer embert. Majd amikor a türelmét lassan elvesztő jogász ezzel nem nyugtatta meg a plázában tüntető tömeget és a mondanivalóját nem tudta elmondani, akkor egészen egyszerűen elhagyta a feldühödött méhkasra emlékeztető termet, azzal a magyarázattal, hogy a kiabáló emberek egymás között „hőzöngjenek” tovább. Eközben a károsultak egyre erőteljesebb, kíméletlenebb hangnemben a felszámoló szakmaiságát kritizálták.

„Hülye vagy!”

- harsogták az egybegyűltek a pulpitusnál ülő felszámolók fele. A felszámoló két hete tudta meg ugyanis azt, hogy a szükséges cégdokumentumok a Fővárosi Törvényszékre kerültek, de eddig eredménytelenül kezdeményezték a bíróságon az iratbetekintést. A felszámolókat képviselő jogászok hozzátették azt is, hogy nem tudják azzal hitegetni a Quaestor Financial Hrurira Kft. felszámolásban érintetteket, hogy hozzájutnak a cégvagyon őket megillető részéhez vagy akár annál kevesebbhez.

Köddé lett a pénz? A kisbefektetők szerint megvan az. Hogy hol? Maga a felszámoló is elismeri, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. minden vagyona a QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. szemben fennálló követelés volt, ami egykoron elérte a 60 milliárd forintot is. A teljes könyvelési iratanyag hiányában azt nem lehet pontosan megállapítani, hogy ez a követelés fennáll-e, és ha igen, milyen mértékben. A felszámoló illedelmesen úgy fogalmazott, hogy nem cáfolhatja a hitelezők azon logikai következtetését, hogy az adós leányvállalat a befektetők számára értékesített kötvényekből származó bevételt lényegében teljes egészében átengedte anyavállalatának.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy a kötvénytulajdonos hitelezők számára követelésük térülésére esély egyedül a QUAESTOR Értékpapír Zrt. felszámolásában mutatkozik. Hogy reálisan milyen térülésre lehet számítani a QUAESTOR Értékpapír Zrt. felszámolási eljárásában, erre kizárólag az anyacéget felszámoló Kvantál Kft. tud felvilágosítást nyújtani.

Nem túl biztató, hogy a Kvantál Kft.  "értékpapírokra vonatkozó titoktartásra" hivatkozva nem ad ki a Vectigalisnak adatokat, és a Vectigalis Zrt.  úgy látja, hogy ez ellen jogi úton sem tud fellépni.