Palkovics megmondta, hogy mivel foglalkozzanak az MTA kutatói

Egészséges, ha egy politikus beleszól a tudományos kutatásokba?

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M5 kulturális csatorna vendége volt, ahol kijelentette, minél gyorsabban le szeretnék zárni a magyar kutatás finanszírozásának felülvizsgálatát, erre többféle megoldás is szóba jöhet. A politikus azt mondta, nem szándékuk, hogy fenntartsák a bizonytalanságot a kutatókban, egy jobban működő rendszert akarnak teremteni.

A miniszter hozzátette, hogy a finanszírozások nem kerülnek veszélybe, mert nem készülnek különbséget tenni az alapkutatások között, a kívánatos cél azonban az, hogy a kutatások jobban foglalkozzanak a mai társadalmakat érintő kérdésekkel és hamarabb vezessenek eredményre.

Ez nem pár ezer kutató, hanem tízmillió ember jövőjéről szól - interjú az MTA-ügyről Stefano Bottonival és Brenner Kolomannal

Kapitulál az MTA vezetése, vagy éppen most kezdődik az igaz küzdelem? Lehet-e méltányos kompromisszumot kötni a hatalommal? Mi jöhet, ha Lovász László lemond? Hogyan lesz korszerű fékrendszer az ógörög leckéből és dróntechnológia a halak kutatásából? Mi köze a kutatók küzdelméhez a hidegburkolónak és a kamionosnak?

(hvg.hu)

(Fotó: Béli Balázs / alfahir.hu)