Már nem kell az Alaptörvényre esküdniük az ELTE új doktorainak

Kikerült az eskütételi szövegezésből az Alaptörvényre vonatkozó mondat azután, hogy egy hallgató tavaly emiatt tagadta meg az eskütételt.

Kende Judit tavaly végzett pszichológusként az ELTE-n, de lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadta az eskütételt amiatt, hogy abban az Alaptörvényre is hűséget kellett volna fogadnia. A hallgatónak az volt a problémája, hogy szerinte az Alkotmányt követő új Alaptörvényben a homoszexuálisok, a fogyatékkal élők és a hajléktalanok jogai is sérültek.

Az Index szerint miután Kende nyomán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű liberális jogvédő szervezet peres útra terelte az ügyet, az ELTE különösebb reakciók nélkül a háttérben egyszerűen megváltoztatta a szövegezést, igaz, erről a botrányt kirobbantó hallgatójuknak nem szóltak.

„Én, ........, esküszöm, hogy Magyarország Alaptörvényéhez és a magyar néphez mindenkor hű leszek,...”

- ez volt az a mondat, ami megváltozott, és most már csak „Magyarország alkotmányos rendjét és törvényeit” kell esküvel megtartani, nem az egész Alaptörvény felé kell hűségesnek lenni.

A lap megkereste az egyetemet a változtatás miatt, de nem kaptak választ, viszont elviekben ez a forma már megfelel Kendének is. Az ELTE egyébként a 2012-es alaptörvényes átszövegezés óta közel ezer esküt tetetett le, gond nélkül.