Mától dübörög az EMI-tábor

Ma kezdődött el a gyergyószentmiklósi 3-as kilométerkőnél az év Kárpát-medencei bulija. 

 
A fellépők egy része hosszú évek óta hazajár Gyergyóba. Idén sem maradhat el az Ossian, a Hungarica, a Transylmania, a Romantikus Erőszak és persze a Kárpátia koncertje. Az EMI-tábor egyik legszerethetőbb tulajdonsága, hogy talán itt kíséri a legnagyobb érdeklődés a napközben tartott programokat. A más hasonló rendezvényeken megszokott 10-20 kókadozó másnapos fesztiválozó helyett itt rendre teltház fogadja az előadókat. Van is miért kimászni a sátorból. A szervezők érezhetően nem elégszenek meg azzal, ha este jó buli van, bőven gondoskodnak látni- és hallgatni valóról a koncertek előtt is. 
 
Holnap érdemes lesz már délelőtt kikászálódni a hálózsákból. Csütörtökön délben ugyanis az erdélyi magyarság Trianon utáni történetének egyik leghivatottabb kutatója, Vincze Gábor tart előadást "A látszat-autonómiától a megtapasztalható román uralomig - Az erdélyi magyarság sorsa 1944 őszétől 1945 őszéig" címmel. A múltunk iránt érdeklődőknek szintén kötelező program lesz Raffay Ernő előadása, amelyből az 1940-es II. bécsi döntés háttere ismerhető meg. 
 
Terítékre kerülnek a jelen sorskérdései is. Pénteken 10-től a katalán, 12-től a baszk autonómiaküzdelem tanulságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődök, méghozzá a leghitelesebb forrásból, a katalán és a baszk önrendelkezés két harcosától. 14 órától Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Szávay István, a párt alelnöke, nemzetpolitikusa tart előadást az átalakuló Európáról és a magyar megmaradás esélyeiről. 12 órától "Merre visz az utunk az autonómia felé?" címmel kerül sor kerekasztal-beszélgetésre, amelynek meghívottai Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt háromszéki elnöke és az MSZEF elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, továbbá Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. 
 
Szombaton 10-től Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke beszél a felvidéki magyar önigazgatás lehetőségeiről. 
 
Kárpátaljai vendége is lesz a tábornak, Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkára az ottani magyarság helyzetéről és jövőképéről beszél csütörtökön 14 órától.
 
Az idei esztendő újdonsága a Jogaink-sátor, amelyben a táborlakók megismerhetik azokat a törvényeket, amelyekkel a mindennapi életük során találkozhatnak. A sátor programjai naponta tematikusan változnak: szerdán a munkavállalás lesz a téma, csütörtökön a rendőrségi ügyek, pénteken a világhálón szörfölés és online identitás, szombaton a román törvénykezés lesz terítéken, míg vasárnap azt boncolgatják az előadók, hogy hogyan élhetünk jogainkkal magyarként Romániában. 
 
Ezen a nyáron sem marad el személyes kedvencem, a minden este megtartott borkóstoló, ahol a Kárpát-medence legjobb nedűivel öblíthetjük le a nap előadásainak összegyűlt tanulságait. 
 
(Fotó: Emi-tábor Facebook)