Matolcsy céljaira ment a forintgyengülés sokmilliárdos haszna

Decemberben az MNB még az előző évi eredményéből 62 milliárd forintot juttatott a jegybank alapítványainak.

- írja az index.hu, a Heti Világgazdaságra hivatkozva.

A Pallas Athéné alapítvány-család így 250 milliárd forintból gazdálkodhat, ami majdnem a kétszerese a teljes magyar felsőoktatásra szánt pénznek.

A giga-költségvetésű intézményhálózat többek között közgazdasági és pénzügyi szakemberek képzésével, bankszakmai tanfolyamok támogatásával, geopolitikai kutatással foglalkozik majd. 

Matolcsy korábban bejelentette, hogy mindezt nyugodtan megteheti, mert szerinte a jegybank pénze nem állami közpénz, hanem a jegybanké. Balog Ádám, a jegybank alelnöke utána korrigált és többször elmondta, hogy az mégiscsak közpénz, de az MNB nagyon jól gazdálkodik vele.

Alapítvány/MNB-támogatás

Pallasz Athéné Domus Animae (Úri utca). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Scientiae (Kálmán Imre utca). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Concordiae (Krisztina körút). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Athéné Geopolitikai (MNB-székház). 22 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Mentis (Kecskemét). 12 milliárd forint.

+ Pallasz Athéné Domus Innovationis (?). 37 milliárd forint.

Ezenfelül újabb 15 milliárd forint jutott nem ismert elosztásban az első öt alapítványnak.

Az MNB extraprofitja a forintgyengülésből származik. Ugyanis a devizatartalék nagyrészt euróban számon tartott bekerülési értéke 280 forint körül van, de most már 315 fölé ment az euró. Egymilliárd eurónyi tartalék, beváltás esetén, euróként 35 forintot, összesen 35 milliárd nyereséget termel. 

Tegnap az MNB azért ment neki a HírTV-nek, mert néhány napja Surányi György, majd Bod Péter Ákos arról nyilatkozott ott, hogy a nemzeti banknak többet kellene tennie az államadósság csökkentéséért – a forint gyengülésén elért nyereségét is erre kellene felhasználnia ahelyett, hogy elköltené azt.

„A helyzet szerintem roppant világos, ha a jegybanknak van vesztesége, azt meg fogja téríteni az állam, a kincstár, a pénzügyminisztérium. Ha van nyeresége, azt be kell fizetni a kincstárba, kész. Ennél egyszerűbb összefüggés nincsen. Aki ezt bonyolítja, az egy egyszerű összefüggést akar felpumpálni”

– fogalmazott Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke.