Matolcsy György tüzet nyitott a HírTV-re

A Nemzeti Bank nyereségét be kellene fizetni az államkincstárba, nyilatkozta a HírTV-nek, két volt jegybankelnök. A Matolcsy vezette MNB ezek után megtámadta a Simicska-fellegvárat.

Ezek után

„alaptalan támadást intézett a HírTv a Magyar Nemzeti Bank ellen, felhasználva két volt jegybankelnöknek a jegybanktörvénnyel ellentétes nyilatkozatait a jegybank működésére vonatkozóan.”

- szöveggel adott ki közleményt az MNB.

Matolcsy György leváltott nemzetgazdasági miniszter, jelenlegi jegybankelnök azért lehet dühös, mert néhány napja Surányi György, majd Bod Péter Ákos nyilatkozott a HírTV-nek arról, hogy a nemzeti banknak többet kellene tennie az államadósság csökkentéséért – a forint gyengülésén elért nyereségét is erre kellene felhasználnia ahelyett, hogy elköltené azt.

„A helyzet szerintem roppant világos, ha a jegybanknak van vesztesége, azt meg fogja téríteni az állam, a kincstár, a pénzügyminisztérium. Ha van nyeresége, azt be kell fizetni a kincstárba, kész. Ennél egyszerűbb összefüggés nincsen. Aki ezt bonyolítja, az egy egyszerű összefüggést akar felpumpálni” – fogalmazott Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke.

Az MNB közleményében emlékeztetett arra, hogy

„A Hírtv nem először állít valótlanságokat Matolcsy Györggyel kapcsolatban. 2010-ben a pénzügyekért és a gazdasági stratégiáért felelős nemzetgazdasági miniszterről többek között a devizahiteles-mentőcsomaggal és a Nemzetgazdasági Minisztérium működésével kapcsolatban tettek közzé hamis információkat, ugyanis

- itt jön a lényeg:

„ennél a tárcánál csoportosultak az érdekköröket leginkább sértő döntések.”

Az MNB szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium valamiféle érdekköröket sértett, sejtések szerint Simicska Lajos érdekeit.

Egészen véletlenül Simicska érdekeltségeibe tartozik a HírTV is.

Egyébként Surányi és Bod Péter nyilatkozataira is megadta az unott feleletet az MNB:

„A  jegybanktörvény pontosan meghatározza a Magyar Nemzeti Bank feladatait, ezen belül egyértelműen szabályozza a jegybank kapcsolatát az államháztartással. A jegybank nyeresége a közösség pénze, amelyet jegybank közösségi célokra fordít, s amelyből közösségi vagyont épít.

A devizahitelek forintosítása nyomán a jegybanknak mintegy 136 milliárd forintos nyeresége keletkezett, ezen összegből mintegy 100 milliárd forintot a jövő éveket terhelő esetleges veszteségek rendezésére fordít a jegybank, míg a fennmaradó összegre vonatkozóan azt tervezi az MNB vezetése, hogy azzal az eredménytartalékot emeli.”