Meghalt! -Miben? -Hát ruhában! - Életfogytiglanit kaphat a "Horrorház" baltás gyilkosa

Csendben, különösebb feszültség nélkül sétált be vezetőszáron a tárgyalóterembe a korábban már beismerő vallomást tett V. Gyula, akit azzal gyanúsítanak, hogy brutálisan végzett élettársával. A nőt az akkor 30 éves férfi egy veszekedést követően többször megütötte, megrúgta, majd egy késsel az álla alatt megszúrta. Ezután egy baltával többször súlyos csapást mért a fejére, valamint elszorította a torkát is.

Gyakorlatilag kivégezte féltékeny élettársát

A saját bevallása szerint 13 éves kora óta sűrűn italozó, mindössze öt osztályt végzett vádlott rendszeresen bántalmazta nála több mint húsz évvel idősebb, szintén italozó életmódot folytató élettársát. A vádirati tényállás szerint több napnyi féltékenységből eredő veszekedést, illetve az azzal járó szokásos bántalmazást követően 2015. augusztus 6-án hajnalban V. Gyula élettársát lerúgta az ágyról, majd kiment egy késért.

Az ágyba időközben visszamászó sértettet ekkor lefogta, majd egy 19 centiméter pengehosszúságú kést szúrt fel az álla alá, ami a szájüregébe hatolt. A szúrás nem volt végzetes, a veszekedés tovább folytatódott, ekkor a vádlott bevitt a szobába egy kisbaltát, és többször fejtetőn vágta fele a nőt. Az eszméletét vesztő áldozatot ezt követően még 1-1,5 percig fojtogatta, majd amikor tudatosult benne, hogy élettársa meghalt, megpróbálta a véres huzatokat, ruhákat eltüntetni.

Miután végzett, elhagyta az ingatlant, és még hajnalban tatárszentgyörgyi édesapjához és testvéréhez utazott. Miután ott elmesélte mit tett, rábeszélték, hogy értesítse a rendőrséget és a mentőket, amit meg is tett. A tárgyaláson ismertetett telefonhívás szerint a következő, tragikomikus beszélgetésrészlet zajlott le:

(...)

- Meg van halva!

- Mibe halt meg?

- Hát mibe, hát ruhába!

(...)

A tárgyaláson megjelent igazságügyi orvosszakértők véleménye alapján az áldozat józan volt, a vádlottról viszont ezt utólag már nem lehetett megállapítani. Előadták, hogy a sértett halálát a fejére mért legalább 8-9 ütés okozta, mely során keményburok alatti bevérzés, agyzúzódás, traumás agyvizenyő alakult ki. Megjegyezték azonban, hogy a fojtogatás során bekövetkezett nyelvcsont-, illetve pajzsporctörés külön is elegendő lehetett volna a tragédiához. Az alkoholizáló életmódtól egyébként is legyengült fizikumú, 51-52 kilogrammos nő több bordája eltört, testét friss, illetve több nappal korábbi véraláfutások is borították.

A vádlott -vélhetően rabtársai tanácsait követve- a bíróságon tagadta, hogy baltával ütötte, és késsel szurkálta a nőt. Mint állítja, mindössze ellökte, majd felindultságában megfojtotta. Ez azonban ellentétes az elmeorvosi vizsgálat során tett beismerő vallomásával, ahol részleteiben mesélte el a késelést és ütlegelést, továbbá az ehhez használt eszközöket is maga azonosította a rendőrség előtt - ezeken a szakértők kimutatták a letörölt vér maradványait.

Horrorház

Az apaji házban nem ez volt az első gyilkosság, és a kettő között közvetett kapcsolat is van. 2014 novemberében ugyanis a később meggyilkolt nő még egy korábbi élettársával és egy ismerősükkel hárman laktak az ingatlanban, viszont egy, a nőt ért bántalmazást követően az élettárs megölte a lakótársat, majd elásta a kertben. A gyilkos rácsok mögé került, a nő egyedül maradt a lakásban, s így költözött be hozzá új élettársa, aki végül egy évvel később bestiálisan végzett vele. A helyiek azóta csak "horrorháznak" hívják a romos ingatlant.

A nőt brutális kegyetlenséggel meggyilkoló V. Gyulára október közepén vár ítélet, akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.