Meghatározó fordulatot vehet Aleppó ostroma

A terroristák visszavethetik a szír-orosz-iráni erőket.

A dzsihadisták a kormányerők egyik tüzérségi pozíciójának lerohanásával tudták áttörni az Aleppó köré vont gyűrűt.

A mintegy tízezer harcos fölött rendelkező szélsőségesek ezzel a lépéssel újra képesek voltak szárazföldi ellátóútvonalhoz jutni a régióban, ám a térségbe vezető főutat a kormányerők, illetve az orosz repülőgépek továbbra is tűz alatt tartják.

A Dzsaish al-Fatah az áttörést követően bejelentette: az egész város visszaszerzésére irányuló hadműveletet tervez.

Ehhez a manőverhez a mai nap folyamán Latakia tartomány északi részéről vontak el tapasztalt, harcedzett terrorista alakulatokat.

Bár ezt a lépést a kormányerőknek sikerült taktikai előrenyomulásra váltaniuk, és viszonylag jelentős területeket foglaltak vissza az elvonuló szélsőségesektől, ha a dzsihadistáknak az erősítéssel sikerül kiszélesíteniük a dél-aleppói hídfőt, ezek a nyereségek csupán pillanatnyiak lesznek.

A város délnyugati felében továbbra is feszült a helyzet: bár a Dzsaish al-Fatah csapatok beásták magukat az újonnan elfoglalt állásokba és szívósan védekeznek, a kormányerők még nem adták föl a területen található cementgyár jól védhető épületkomplexumát, ahonnan továbbra is fenyegetést jelenthetnek a szélsőségesekre, amennyiben elég erőt tudnak átcsoportosítani egy sikeres ellentámadáshoz.

Ugyanakkor a városi hadszíntért továbbra is megnehezíti, hogy a szíriai kormányerők, illetve az orosz csapatok megfelelően kihasználják a tüzérségi és légi fölényüket.

Ez a legrosszabb esetben arra késztetheti Moszkvát - feltéve, ha nem akarja kockára tenni az elmúlt időszakban elért sikereket -, hogy olyan lépésre szánja el magát, amit eddig (jó okkal) mindenáron igyekezett elkerülni:

szárazföldi csapatok bevetésére.

A következő napok nagy kérdése az lesz, hogy a szír-orosz-iráni szövetség képes lesz-e betömni az ostromgyűrűn keletkezett rést, és ennek érdekében meddig lesz hajlandó elmenni.

Ugyanis, ha a dzsihadisták képesek lesznek stabilizálni az általuk kiharcolt hídfőt és állandó utánpótlási vonalat létrehozni a térségben az mind katonai, mind imázs szempontból hatalmas gyomros lesz az Aszad-kormány és szövetségesei számára.