Megint lelepleztük az Európai Bizottságot - titokban etetnének velünk génkezelt hulladékot

Egészen elképesztő levelezésre derült fény a Bizottság és az Élelmiszer-biztonsági Hatóság között.

Most képzeljük el, ahogy az Európai Bizottság (EB) Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági főigazgatója arról tárgyal az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) igazgatójával, hogy kellene találni valamilyen lehetőséget arra, hogy megszüntessék végre a génkezelt szervezetekkel szembeni zéró toleranciát.

Mondhatnánk, hogy hihetetlen, de sajnos a nyúl ürege igen mély...

A Friends of the Earth Europe / Föld Barátai Európa civil környezetvédelmi szervezet (amelynek magyar tagja a Magyar Természetvédők Szövetsége - MTVSZ) tulajdonába került egy július 10-ei dátumozású levél, amelyben az EFSA igazgatója, Bernhard Url tájékoztatja a Bizottság képviselőjét, Ladislav Miko-t az eddigi tárgyalásokról.
 
Fidrich Róbert, az MTVSZ programfelelőse (a vele készült interjúnkért KATTINTSON IDE) a következőképp magyarázta a brüsszeli törekvést:
Azokra az élelmiszerekre illetve vetőmagokra, amelyek nem estek át az európai engedélyezési folyamaton – vagyis nem rendelkeznek forgalmazási engedéllyel – Európában „zéró tolerancia” van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ha egy szállítmányban engedéllyel nem rendelkező génmódosított összetevőt mutatnak ki, a szállítmányt nem engedik be Európába. Ez a gyakorlat már régóta csípi a géntechnológiai cégek szemét, és az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) során rendszeresen felvetik a multik és az amerikai kormány képviselői is, hogy a zéró tolerancia alkalmazása  a „kereskedelmet akadályozó korlátnak” minősül, és ettől meg kellene szabadulni.
Szóval, annak érdekében, hogy az észak-amerikai géntechnológiai vállalatok ne szenvedjenek profitveszteséget, hatályon kívül kell helyezni a génmódosított élelmiszerszerről és takarmányra vonatkozó jelenlegi szabályozást (EC 1829/2003).

A kiskapuk

Ha az EU-ról beszélünk, akkor elsőre a gigászi bürokrácia jut az ember eszébe, azonban ebben az útvesztőben könnyű kiskapukat találni. Egészen elképesztő módon, az Európai Bizottság kérésére most azt vizsgálja az EFSA (tehát a Hatóság!), hogy vajon GM-növények és takarmányok engedélyezésének gyakorlatáról szóló (EC) 503/2013 számú szabályozás 2. kiegészítésének valamennyi rendelkezését figyelembe kell-e venni a 0,9 százalékos arányú szennyeződések esetében is.
 
Bernhard Url levelében megígérte, hogy azonnal tájékoztatja Ladislav Miko-t arról, hogy mely elvárások figyelmen kívül hagyása lehetséges, és egyben köszönetét(!) fejezte ki, amiért az Európai Bizottság részéről felvilágosították őt, akinek egyébként pont az lenne a feladata, hogy megvédje az EU polgárait az amerikai génkezelt termékektől.

Ha ezt a kiskaput sikerül kinyitni, azzal valóban beengedjük a farkast, egyszer s mindenkorra.

Elfogadhatatlan

Tehát függetlenül attól, hogy a végén megszületik-e az EU és az Egyesült Államok között a megállapodás (TTIP), szemmel láthatóan, már a tárgyalások is gyengítik az élelmiszer-biztonság európai helyzetét. Az engedéllyel nem rendelkező génmódosított élelmiszerekre vonatkozó zéró tolerancia feloldása azt jelentené, hogy anélkül kerülnének a tányérunkra génpiszkált ételek, hogy arról tudomást szerezhetnénk - figyelmeztetett Fidrich Róbert.
Bármilyen nehéz most másra is összpontosítani, de nem hagyhatjuk, hogy a migrációs válságot kihasználva az Európai Unió vezetése kiárusítsa az egészségünket (is)!