Megint nem sikerült a multiknak - továbbra sincs engedélye a glifozátnak

Hazánk a glifozát mellett volt.

A glifozát használata engedélyezésének kivizsgálására létrejött bizottság hétfői ülésén az unió tagországai képviselőinek egy része elvetette az Európai Bizottság javaslatát, amely eredetileg 15 évvel hosszabbította volna meg a gyomirtó szer európai használatának engedélyét, majd tagországi ellenállásra 18 hónapos, 2017 decemberéig szóló meghosszabbításra tett javaslatot.

Véleményük szerint a rendelkezésre álló idő elegendő lenne ahhoz, hogy az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) további vizsgálatokkal bizonyítsa a szer emberre káros vagy semleges hatását.

A hétfői ülésen az elfogadáshoz szükséges minősített többségi szavazáson a tagállami képviselők közül húsz (köztük Magyarország) a további engedélyezés mellett, egy (Málta) ellene szavazott, hét tagország (Németo., Spanyolo., Franciao., Olaszo., Luxemburg, Ausztria és Portugália) pedig tartózkodott a szavazástól. Így nem lett meg az EU lakosságának a 65 százaléka, azaz a minősített többség.

Ketyeg az óra

Végső döntésre június 20-án kerülhet sor, amely azért is szükséges, mert a glifozát európai használatának engedélye június végén lejár - tájékoztatott a szóvivő.

 

Ahogy arról több alkalommal is beszámoltunk, a glifozát-háborúban komoly érdekek küzdenek azért, hogy a piacon maradjon az Egészségügyi Világszervezet által vélhetően rákkeltő szer.