Megkezdődött a Dublin III. végrehajtása?

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 27 ezer főt szándékoztak visszatelepíteni hazánkba.

Mirkóczki Ádám, „Az illegális határsértők, illetve menedékkérelmet benyújtók számának, állampolgárságának, kor és nem szerinti megoszlásának alakulása 2015. január elsejétől.” címmel nyújtott be a belügyminiszternek írásbeli kérdést. A kapott válasz bizony számos tanulsággal jár, hiszen két, unalomig ismételt balliberális közhelyt is megcáfol.

A belügyminisztérium válaszából kiderül, 2015. január 1-je és augusztus 31. között 155 484 menedékjogi kérelmet regisztráltak hazánkban (az Alfahir.hu háziszámlájója ennél jóval nagyobb számot mutat, a különbség abból fakad, hogy értelemszerűen sokan már be sem nyújtják a menedékjogi kérelmet, hanem távoznak az országból).

Ebben az időszakban 66 920 kérelmet bíráltak el (ezekben azonban van még 2014-ből származó eljárás is), a menekültügyi hatóság

- 88 menekültkénti elismerést
- 218 oltalmazottkénti
- 4 befogadottkénti elismerést hozott, de
- 1 914 esetben elutasította a kérelmet.

A nagy szám - mint sejthető - azonban az utolsó kategória: 64 696 esetben megszüntették az eljárást.

Magyarul a bevándorlók az esetek túlnyomó többségében már azelőtt elhagyták az országot, hogy sorsukról döntöttek volna a magyar hatóságok. Ettől függetlenül a regisztráció megtörtént.

jk

Misklósfalvai (Nickelsdorf) életkép (MTI fotó)

Portálunk augusztus végén igyekezett részletes képet festeni a bevándorlók kor-, nem- és ország szerinti megoszlásáról. Akkor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordultunk, hogy adataik alapján mégis mit lehet tudni a rajtunk keresztül álmaik földjének gondolt Nyugat-Európába vándorló tömegről. Cikkünket itt olvashatja el.

Mirkóczki érdeklődött a menekültként befogadottak állampolgárság szerinti megoszlása után is: a válaszból kiderül, hogy a menekültként, oltalmazottként, vagy befogadottként  regisztráltak (310 fő) közül a szírek (91), afgánok (55), szomáliaiak (41) irakiak (33) vannak a legtöbben.

Az év eleje óta - szeptember 7-ig - összesen 170 252 befelé irányuló tiltott határátlépést és kísérletét regisztrálta a rendőrség.

Szép sunyiban azért működik ám a Dublin III.

Bár az egymásnak ellentmondó nyilatkozat mocsarában még egy napi szinten ezzel foglalkozó újságíró is megvakarja a tarkóját - hát még a hétköznapi hírfogyasztó - azért a háttérben a Dublin III. rendelet köszöni szépen jól van.

A belügyminisztérium válaszából kiderül, augusztus 31-ig 973 külföldi személy át- illetve visszavételére került sor. Nem nagy szám, gondolhatnánk, ezért kár lenne hőbörögni. Igen ám, de visszavételre irányuló "érdemi megkeresések" (magyarul: a nyugat-európai országok hatóságainak jelzései a magyar hatóságok felé) száma összesen

26 805 fő.

Még magyarabbul: megkezdődött (vagy legalábbis annak szándéka) a civilizált, emberséges, "menekülteket befogadó" nyugatról a migránsok visszatelepítése.

Aztán majd mi oldjuk meg, ahogy tudjuk.

Jönnek a nők, a gyerekek!

Bár a minisztérium a kor szerinti megoszlásra pontos statisztikával még nem tudott szolgálni, a nemeket azért értelemszerűen könnyebb volt megállapítania. Ebből aztán újabb, unalomig ismételt balliberális mantra omlik össze, ugyanis kiderül, hogy a 170 252-ből feldolgozott 150 321 főből mindössze

23 666 a nő.

Ez barátok közt is 15,7 százalék.

Többségüknek nincs iratuk

A Jobbik szóvivője érdeklődött az után is, hogy a bevándorlók hány százalékának van személyazonosításra alkalmas dokumentuma. Bár pontos statisztikát nem vezetnek erről - derül ki a válaszból - az eddigi tapasztalatok szerint az elfogott személyek többsége nem rendelkezik ilyen okmányokkal" - írják. Ezt erősítette meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  portálunknak elküldött válasza, amikor azt írták: "jellemző, hogy a menedékkérők nem rendelkeznek személyazonosításra alkalmas okmányokkal. A menekültügyi hatóság részletes meghallgatás során tisztázza azt, hogy a külföldi mely ország állampolgára.”

Érdekes hetek következhetnek most. Amellett, hogy már tudjuk, a bevándorlók többsége férfi, láthatóan megkezdődött Dublin III. végrehajtása is, vagy legalábbis annak szándéka. A következő hetekben - ha valóban nagy tömegben kezdik "visszatelepíteni" az itt regisztrált, de menekültstátuszt nem kapókat - valószínűleg már olyan migránsok jelenhetnek meg újra az autópályákon, vonatokon, akik már egyszer megjárták valamely nyugat-európai országot.