Megszólalt az edzőterem tulajdonosa: Nem tiltottam ki és nem zavartam el a Down-szindrómás fiút!

Mindenki rögtön elkönyvelte a „bűnöst”, csak éppen őt senki nem kérdezte meg. Eddig. 

Az Alfahír megkeresésére Csavajda Szabolcs, az edzőterem tulajdonosa leszögezte, hogy szó sincs semmilyen kitiltásról vagy elzavarásról.

Csavajda Szabolcs szerint korábban azzal keresték meg a Down-szindrómás fiú, Attila szülei, hogy foglalkozzon súlyosan elhízott gyermekükkel. Csavajdának azonban fogalma sem volt arról, hogy mivel jár és milyen felügyeletet igényel egy ilyen betegség, de szeretett volna segíteni. Ugyanakkor hiába sürgette a szülőket a szakorvosi vélemény beszerzésére arról, hogy egyáltalán milyen mozgás engedélyezett Attila számára.

„Ennek a betegségnek számos olyan vonzata is van, ami szervi rendellenességekhez és különféle más betegségekhez, cukorbetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, meg egyéb mozgásszervi betegségekhez vezethet”

- mondta az Alfahírnek az edzőterem tulajdonosa. Hozzátette: a Down-szindrómások állapotának súlyosságától is függ, hogy milyen sportokat végezhetnek, edzésterveket követhetnek. Attila esetében nem látta biztonságosnak a súlyzós edzést, és először egy kardiós, könnyed programtervet javasolt a számára, amit azonban a szülők nem követtek.

Csavajda szerint eleve baj volt, hogy a szülők felügyelték a fiú edzését, pedig nem szakemberek és nem rendelkeznek szakedzői képesítéssel. Az Alfahírnek elismerte, hogy másoktól is több visszajelzés érkezett a fiúra az edzőteremből, de nem azért, mert nem fogadták el a Down-szindrómája miatt, hanem mert balesetveszélyesnek látták a fiú edzését.

„Én törvényileg így Attilát be se engedhettem volna az edzőterembe, mert ha bármi történik vele, akkor annak már büntetőjogi következményei is lettek volna rám nézve, nekem kellett volna vállalni a felelősséget”

- érvelt amellett Csavajda Szabolcs, hogy miért javasolta végül a szülőknek, hogy más, alternatív megoldást kell találni a fiúnak speciális felügyelet mellett, speciális környezetben.

Szakértőkre hivatkozva Csavajda leszögezte: Attilának nem lenne szabad ilyen súlyzós edzéseket végeznie.

„A szülők hiába mondják, hogy ez jó a gyereknek, mert ez valójában nem használt az egészségének”

- mondta a tulajdonos. Szerinte azok a konditermek, akik most mindenféle felajánlásokat tettek a Down-szindrómás fiúnak, azok felelőtlenül megpróbálják egy embernek a betegségét kihasználni arra, hogy magukat reklámozzák.

Az edzőterem tulajdonosa az Attila bátyjának Facebook bejegyzése nyomán kirobbant botrány után többször is hiába próbálta elérni a családot, nem tudott velük beszélni, és úgy érzi, hogy erre most már nem is fog sor kerülni. A saját igazságát azonban mindenképpen meg akarta osztani a nyilvánossággal, ezért egy 23 perces videót töltött fel a YouTube-ra, amelyben részletesen reagált a sajtóban megjelent hírekre, vádakra.

Több ezer fenyegetést kapott arról, hogy tönkreteszik, beperlik és feljelentik, de a büntetőjogi kategóriába tartozó üzenetek sem maradtak el. Volt, aki azzal fenyegette meg, hogy felgyújtja az edzőtermét, megkeresik és megverik.

„Az a színvonal, ami itt a magyarországi újságírásban jelen van… az, hogy Facebook bejegyzéseket, hozzászólásokat ollóznak össze szöveggé, és azt lehozzák, mint hírt, az nagyon a legalja, a prostituálódása az újságírói szakmának”

- jelentette ki Csavajda Szabolcs azzal kapcsolatban, hogy mindössze egy Facebookos bejegyzés elég volt ahhoz, hogy a sajtó szenzációt és hisztériát keltsen, miközben őt csak utólag keresték meg az álláspontjáért.