Jobbik: Zuglóban megszületett az ország első nagykoalíciója

Összeborult a Fidesz, az MSZP és a PM Zuglóban. Nyíltan.

Az alfahir.hu cikksorozatban tárta fel a nagykoalíció zuglói kísérletét, amely papírforma szerint alakul, derül ki az Origó beszámolójából. Karácsony Gergely (PM) Zugló polgármestere alpolgármesternek jelölte korábbi ellenfelét, Rozgonyi Zoltánt (Fidesz). A mai napon testületi döntés követte a javaslatot. Rozgonyi ismét alpolgármester, ahogy az volt a Papcsák-vezetés alatt is. Karácsony sok egykori szavazója ezt egy elvtelen döntésnek tartja, ahogy a zuglói MSZP is.

Alpolgármester kollégáját most az MSZP-és Hajdu Flórián és a PM-es Szabó Rebeka adja. Mindez annak tükrében is érdekes, hogy Zugló egységesen fideszes városvezetése sem tudott együttműködni. Kovács Balázs (Fidesz) önként mondott le alpolgámesteri posztjáról, Ferdinandy Istvánt (Fidesz) megfoszotta Papcsák Ferenc alpolgármesteri jogköreitől. Egyedül Rozgonyi maradt, Papcsák utolsó bizalmasa, a 2014-es önkormányzati választásokra. Rozgonyi sokak szerint a parlamenti politizálást választó Papcsák Ferenc (Fidesz) embereként lett a kormánypártok polgármesterjelöltje, el is bukott. Rozgonyi akkor úgy fogalmazott nem csak ő, hanem Zugló is vesztett.

Később igazodott a választói akarathoz és együttműködött, az MSZP, a DK, az Együtt közös támogatásával indult Karácsonnyal. Odáig fokozódott a barátkozás, hogy Karácsony konstruktív partnernek nevezte a fideszes politikust, miközben súlyos nézetkülönbsége támadt az MSZP-vel. Az MSZP szerint Karácsony felrúgta a korábbi alkut, így a PM-sek szavazataival kapott többséget a testületben Rozgonyi alpolgármesteri kinevezése. A Fidesz frakcióvezetője a kerület költségvetéséért lesz majd felelős, és ő felügyeli az egészségügyi és a sportügyeket is.

Sógor, koma, jó barát marad

Értesüléseink szerint Rozgonyi, a zárt testületi ülésen visszavonta azt az előterjesztését amelyben eredetileg Baracskai Gábor menesztését kérte a zuglói vagyonkezelő cég éléről. Baracskai, az MSZP alpolgármesterének, Hajdu Flóriánnak a sógora. Hajdu Flórián ezért cserében, elvileg azonnal menesztette helyettesét, ifj. Feigli Ferencet. Ifj. Feigli személyét majdnem minden párt kifogásolta, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. körül kialakult beszerzési botrányban betöltött, nem tisztázott szerepe miatt. Egy párt maradt kivétel, az MSZP, amely szerint ifj. Feiglinek azért kell mennie, mert rálát a Papcsák-Rozgonyi korszak zavaros ügyeire.

Eltérő és meglepő nyilatkozatok: 

„Semmilyen módon nem áll szándékomban, hogy az ő koalíciójukat felrobbantsuk, mi a közös munkában szeretnénk részt venni, politikai harcokban lehetőleg nem”

– mondta Rozgonyi Zoltán, a frissen megválasztott alpolgármester.

Karácsony Gergely szerint baloldali maradt:

„Felelősséget vállaltunk arra, hogy közösen vezetjük a kerületet. Én baloldali politikus vagyok, és az is maradok. A mostani javaslatom nem arról szól, hogy a zuglói MSZP-vel kapcsolatos együttműködésünket meg akarnám változtatni, továbbra is számítok az együttműködésükre”

– fogalmazott a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Tóth Csaba, kerületi MSZP elnöke szerint elvtelen döntés született:

„A baloldali demokratikus többségnek meg kell lennie a kerületben. Ez a választás nem erről szólt, és az érdekek felülkerekedtek az elveken, azt látom” 

Papcsák Ferenc a Fidesz választókerületi elnöke, Zugló előző polgármestere közösségi oldalán gratulált Rozgonyi Zoltán alpolgármesteri kinevezéséhez, azt is hozzátette:

"a politikai erők közösen kormányozzák a kerületet, ez a választói akarat érvényesül most"

Czeglédi János, a Jobbik képviselője az alfahir.hu számára összegezte a nap lényegét, úgy fogalmazott:

“A mai nap bebizonyította, hogy minden elvet felülírhatnak az érdekek. Zuglóban valósul meg először a Fidesz és a baloldal nyílt összefogása. A PM a parlamenti és az önkormányzati választáson is a baloldal részeként indult, közösen a Magyar Szocialista Párttal, a gyurcsányista Demokratikus Koalícióval és az Együttel. Karácsony Gergelynek az egyik alpolgármestert az MSZP, a másikat a PM, a harmadikat pedig immáron a Fidesz adja. Nem érdemes mellébeszélni, ez egyértelműen nagykoalíció.  Ez egy kísérlet, amelynek országos szinten is jelentősége van, amely arra irányulhat, hogy idővel teljes egység alakuljon ki a Jobbikkal szemben, amely 2018-ban a Fidesz váltópártjaként lép majd  fel.”