Mellékállásokból százezrek állami vezetőknek

Míg az önkormányzati képviselők ebben a ciklusban már nem vállalhatnak szerepet az önkormányzati cégek vezető testületeiben az új összeférhetetlenségi szabályok miatt, addig az államtitkároknak és a helyettes államtitkároknak szabad a vásár: több százezer forinttal egészíthetik ki a fizetésüket az állami tulajdonú cégeknél – írja a Blikk. Ez könnyű útja a jövedelemszerzésnek, mert általában olyan pozícióért kapnak havi több százezer forintos tiszteletdíjat, amelyért évente néhány alkalommal kell csak megjelenni egy-egy testületi ülésen.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnál például néhány kivétellel a legtöbb vezetőnek van valamilyen igazgatósági tagsági vagy felügyelőbizottsági posztja – derült ki egy képviselői kérdésre adott válaszból. A lap ezután valamennyi tárcánál érdeklődött, hogy mely államtitkáruknak és helyettes államtitkáruknak van valamilyen „mellékes” állami megbízatása, ám két nap elteltével sem kaptak választ egyetlen helyről sem. Ezért a több száz állami cég közül szúrópróbaszerűen néhány tucatnál megnézték, ülnek-e a vezető testületeikben állami tisztségviselők, és ha igen, mennyiért. A legtöbb társaságnál találtak elrejtve egy-két helyettes államtitkárt, eddig több tucat állami vezető került képbe.

Többet keres a miniszterelnöknél

Polacsek Csaba, a rekorder (kép forrása: Diákhitel Központ)Az álláshalmozási rekorder jelen állás szerint a Miniszterelnökségen dolgozik: Bartal Tamásnál öt tisztséget számolt össze a lap. Bartal helyettes államtitkárként a szabályozási ügyekért felel a tárcánál 972 ezer forintért, emellett az MFB Invest Zrt.-nél felügyelőbizottsági elnök havi 400 ezerért, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-nél felügyelőbizottsági tag, igaz, itt díjazás nélkül. Bartal továbbá igazgatósági tagja az MMBF Földgáztároló Zrt.-nek és a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt.-nek, az utóbbi két helyről kapott illetmény nagyságáról viszont nincsenek információk.

A fizetési rekorder így egy másik miniszterelnökségi helyettes államtitkár, méghozzá Polacsek Csaba havi 2 millió 22 ezer forintos jövedelemmel. Polacseknek két jól jövedelmező mellékállása van: a Magyar Posta igazgatóságának elnöke 650 ezer forintért, emellett besegít a Diákhitel Központnak felügyelőbizottsági elnökként 400 ezer forintos honoráriumért. A mellékállásoknak köszönhetően a helyettes államtitkár nemcsak a miniszterénél keres jóval többet, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknél is.