Mert rájuk nem illik a punk szabály - koncertbeszámoló

"Alvinra nem illik a punk szabály" - szól az Alvin és a mókusok egyik szövegrészlete, és valóban, a punk-rock formáció több annál, mint aminek elsőre gondolnánk.

Szombaton adott lemezbemutató koncertet a 21 évet maga mögött tudó nyíregyházi Alvin és a mókusok. Bár punk zene, erről azért többről van szó, ezt bátran mondhatjuk. Ahogy az egyik számban is megéneklik: "Alvinra nem illik punk szabály". Sokak szerint az örökké tizenévesek zenekara, de ez megint csak távol áll az igazságtól, koncertbeszámolónkból remélhetőleg ez is kiderül majd.

Ezen sorok írójának figyelmét először a '98-as Máshol jársz című lemez keltette fel, többek közt nemcsak azért, mert a mai steril hangzású lemezekhez képest még őrizte azt a kellemesen zajos-karcos hangzást, de szövegeiben is kitűnt a korabeli punkzenekarok közül. A szinte kivétel nélkül rongyosra hallgatható dalok között érdemes például az Egyszer címűt kiemelni, amely már csak azért is lehet szimpatikus, mert a műfajban ritka módon kifejezetten drogellenesre sikerült, ráadásul kiváló hangulattal.

"Ezért ***szál be naponta, ragasztózzál,
Jót fog tenni, hidd el majd a szervezetednek,
Ráérsz gondolkodni majd, ha anya leszel, hogy mit
Fogsz mondani a debil gyermekednek, ha majd
Megkérdezi tőled, mert megkérdezi tőled egyszer..."

A lemez óta eltelt 16 év, és az azóta megszületett albumok is megérnének lemezkritikákat, de ezúttal a szombati koncertre szorítkozunk csak, amelynek a budapesti Barba Negra adott helyet. A klub nemcsak a kiváló hangosítás miatt, de a mérete miatt is tökéletes választás volt, hiszen a küzdőtér teljesen megtelt Alvinék előtt.

A produkció színvonalát emelte a színpad mögötti LED fal, amelyen a zenekar által készített többnyire rendkívül ötletes, látványos és profi klipek futottak szinkronban a dalokkal. Az este hőse egy korábbi tag, Figula Gergő volt, akinek egy hét alatt kellett betanulnia a repertoárt, miután a zenekar dobosának, Szirota Máriónak egy műtét miatt az utolsó pillanatban le kellett mondania a fellépést.

Tény, hogy a közönség átlagéletkora egy 21 éves bandához képest valóban alacsony volt, de az azért nem mondható, hogy a tizenévesek zenekara lenne. A tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy a harmincas generáció, amelyik a régi lemezeken nőtt fel, továbbra is nagy nosztalgiával tekint az Avinra, bár már talán konertre nem annyira megy el. Tarajos punkokat keveset lehetett látni, és alapvetően az a tipizált kép, amelyik a punkokról él, itt nem volt jellemző, a fiatal lányok pedig kiemelten nagy arányban voltak jelen.

A beszámoló további részében néhány elhangzott dalt mutatunk be egy-egy idézettel, hogy azok, akik ott voltak, felidézhessék, de még inkább azok pedig, akik nem ismerik a zenekart, árnyaltabb képet kaphassanak arról, hogy mit is képvisel az Alvin és a mókusok. Természetesen nem térünk ki az összesre, valamint a sorrendet sem tartjuk.

Csak egy féreggé kell válnom...

... és az ölembe hullik minden - hallható a koncert nyitódalában (Sajnálom). A 2006-os lemez legnépszerűbb darabjához egy kiváló klip is született akkor, amely komoly társadalomkritikájával egyaránt behúz az ún. bal- és jobboldalnak is.

Mindenki lehúz mindenkit

Bár lemezbemutatóként hirdették meg a koncertet, (szerencsére) csak 2-3 dal csendült fel az új lemezről, amely minden bizonnyal jó döntés volt, hiszen az alig pár hetes lemezt egyrészt nem is ismerhették még meg a rajongók annyira, valamint azért az összes dal nem sikerült olyan erősre, hogy megért volna egy teljes estés bemutatást. Ugyanakkor, ami igazán jó róla, az nagyrészt elhangzott, így például a Mindenki lehúz mindenkit című is, amely arra mutat rá, hogy bizony a "lelke mélyén mindenki rohadék", hiszen szinte mindenki korrupt, mindenkit csak a profit érdekel.

"A NAV elviszi a házat, a boltot
A cigány gyerek meg a színes drótot"

A pimasz szövegben még önkritikát is gyakorolnak, amikor hozzáteszik, hogy bizony ők is lehúznak, hiszen csak megvetted a lemezt, csak eljöttél koncertjükre...

Én még tükörbe tudok nézni

"A magyar hősök
Ezt irigyled
Hogy mit tett érte
Már később mindegy
Lehet, hogy elvehetném, és nem is kellene kérni
De legalább én még tükörbe tudok nézni"

Lacika

A koncert egyik legjobb hangulatú együtténeklése a Lacika című remekműnél volt hallható. A dal egy '97-es lemez klasszikusa, ami egy jó érv azok ellen, akik egyértelműen liberálisnak tarják a zenekart. A címszereplőnek ugyanis a "lírai én" bizony kirúgta az összes fogát, mert a történet szerint:

"Lacika szép, Lacika bájos, csak az a baj, hogy kicsit lányos,
És egyszer nagyon el tudta venni a kedvemet, amikor elkezdte markolászni a seggemet
Remélem megbocsátott már, hogy kirúgtam az összes fogát."

Ez nem demokrácia

A 2014-es esztendő politikai légköre természetesen azért megérintette Alvinékat, és az utcai demonstrálók fő üzenete, hogy "több demokráciát", az új lemez egyik legerősebb dalában is visszaköszön. Ez nem demokrácia - kommentálják a rendszert, egy egyébként zeneileg kifejezetten erős számban.

"Pénz kéne, de dolgozni nem akar,
Meghúzza a kart.
Te így képzelted, 10-ből 8 milliót
El majd az a kettő tart.
Nem félsz (nem félsz még), majd jön a korral,
Többet ér nálad a gyilkos, a tolvaj."

Kelet-európai szuperhős

A magyar viszonyok talán egyik legjobb lenyomata a Kelet-európai szuperhős. Minden szavában zseniális. A szöveg végső kicsúcsosodása pedig tökéletesen el lett találva.

"Ha ráz a kapcsoló a falban
Ha egy nő előtt vagy zavarban,
Ha le**** egy galamb a parkban,
Hívj bátran, itt az alkalom!"

A 21 múltam című számnál az aznapi születésnaposoknak
egy dal erejéig egy kis crowd surfing-ben lehetett része, azaz
kicsit "szörfölhettek" a tömeg tetején 

Bizalom

Csoma Viktória a basszgitár mellett a vokált is adja, de olykor egy-egy teljes dalt is elénekel. Mondjuk úgy, hogy sajátos a hangja, néha kicsit olyan, mint amikor valakit felengednek a közönségből, hogy beleénekelhessen egy-egy sort a kedvenc számába, de meg kell hagyni, van egy hangulata a részeinek. A Bizalom című száma pedig kifejezetten ötletesen ragadja meg azt az érzést, amit egy megcsalt szerelmes érezhet az ő "egyetlen Don Juan-ja iránt". Itt nem lőjük le szövegrészlettel a poént, tessék meghallgatni.

Mert néha hányok, úgy hiányzol

Ha már a szerelemnél tartunk, akkor érdemes megemlíteni egy igazán "******ottat" is, amely már-már az összetört szívek zenekari himnusza lett. Talán nem véletlen, mert bár szintén elég szókimondó, ráadásul elég naturalisztikusan ábrázolja is az érzéseket, azért ha valaki ilyen cipőben jár, annak ez simán felér egy tőrforgatással a szívben. Voltak is bőven, akik kiüvöltötték magukból a fájdalmat a közel négy perc alatt. Na igen.

"Egyszer majd elfelejtelek téged,
És nem fog fájni fejem.
De most még téged látlak
Utcákon és tereken,
Reggel a májkrémes kenyéren,
Boltban a mosószereken,
A hazug tekinteteken,
Biztonsági felvételeken,
Minden ordító gyereken,
Mozikban a sírós részeken..."

Magába szív ez a morál nélküli civilizált, legális borzalom

Az Istenek szemével ismét egy olyan dal, amelyhez egy kiváló klip is készült. Talán az egyik legerőteljesebb szövegű dal. Az ilyenre szokták mondani Alvinék kritikusai, hogy bezzeg az első négyakkordos lemezeiken milyen vidám dalokat tudtak írni, most meg csak ez az örök világfájdalom... Nos, a helyzet az, hogy az a koncerten is kiderült, hogy miközben ilyen szövegek születnek, azért az egészben van egy keserdéses szájíz is, ami kellően hitelessé teszi a múltjukat és jelenüket is. Kötelező darab.

Ilyen az élet

Természetesen a koncert záródala a ***va élet volt, ami a '95-ös első lemez óta ugyanúgy üt, és bármennyire is maga a megtestesült egyszerűség, egyszerűen megunhatatlan, koncerten pedig kizárt, hogy kibírja bárki is, hogy ne vezesse le vele az összes felgyülemlett feszültségét.

Hosszan lehetne még sorolni az elhangzott remekműveket (pl. Mi ilyenkor szoktunk sírni, A tolerancia földje, Aludj csak, Amikor a földön véget ért az élet, Fejjel a falnak, vagy éppen a Júlia nem akar a földön járni feldolgozás a Punkpopsuperstar 2-ről), de bízunk benne, hogy vannak már így is, akik legközelebb megnézik őket személyesen, vagy belehallgatnak még pár számukba, elvégre számos albumot ők maguk is feltöltenek. Az biztos, hogy mindenre nem nyújtanak gyógyszert, de széles zenei ízlés repertoárjába bőven beleférnek, mert igenis letettek éppen eleget az asztalra zeneileg és szövegileg is. Nyilván közvetlen hazafias üzeneteket ne tőlük várjunk, de ahogy arra korábban is utaltunk, ennek elenkezőjét sem valósítják meg, sőt. Érdemes tehát egy esélyt adni nekik. 

alfahir.hu