MESZK: elfogadhatatlan, hogy egy ápoló 40 beteget lásson el egyedül

Mint írták, a szakdolgozók a megélhetésükért küzdenek, ennek ellenére, nap mint nap a betegágyak mellé állnak, viszont az utánpótlásuk rendkívül kritikus.

Az egészségügyi szakdolgozók számára kidolgozott életpálya modell nélkül - már rövid távon - sem garantálható a biztonságos betegellátás. Hiányoznak a hatékony intézkedések a pályán lévők megtartására, a munkabérek tekintetében egyre nagyobb a leszakadás más ágazatokhoz képest - olvasható a közleményben.

A MESZK figyelmeztet: az egészségügyi szakdolgozók közel hetven százaléka él a garantált bérminimum összegéből, ami a minimálbérnél csak tíz százalékkal magasabb.

Az illetményen felül adható juttatások évek óta eltűntek a rendszerből. Napjainkra az egészségügyi szakdolgozók a középosztály helyett már a leszakadó, elszegényedő réteghez tartoznak. A rendkívül nehéz munkakörülmények fizikailag és szellemileg is nehezítik a napi munkavégzést - hangsúlyozták.

A Kamara elfogadhatatlannak tartja, hogy egy ápoló 40 beteget lásson el egyedül, vagy másodmagával, számos esetben nem megfelelő szakképzettséggel a napi munkája során.

Hiányoznak a munkánkat és a betegek komfortját biztosító ápolást segítő eszközök, ezért a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara mielőbbi megoldást sürget - szögezték le a közleményükben.