Mikola szerint 2016-ban nem lesz TTIP, de a CETA-t aláírhatják

Sajtótájékoztatóján Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára elmondta, a pénteki tanácsülésnek két kérdés állt a középpontjában: a TTIP, valamint az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA).

Mint mondta, az előbbi kapcsán a tagállamok többsége nem volt túl derűlátó, az EU és Kanada között készülő szerződésen viszont már az utolsó simításokat végzik, nyáron aláírják, majd megkezdődhet a ratifikációs folyamat.

Az államtitkár szerint a CETA rendkívül fontos megállapodás a felek között, amelynek az előnyeit mindannyian élvezni fogjuk.

A TTIP-ről ugyanakkor úgy vélte, nagyon sokat kell még tenni annak érdekében, hogy tető alá hozzák az egyezményt, és nem valószínű, hogy erre a közeljövőben sor kerül.

Elmondta, hogy a szabadkereskedelmi megállapodások kapcsán két területen bontakozott ki vita az ülésen. Egyrészt a vitarendezési mechanizmusról, amelyről a magyar álláspont az, hogy nem lenne szerencsés, ha bekerülne a szerződésekbe, az Egyesült Államok azonban például ragaszkodik hozzá. A másik érzékeny kérdés maga az egyezmény jellege: mások mellett Magyarország is ragaszkodik ahhoz, hogy úgynevezett "vegyes" megállapodás szülessen, ez esetben ugyanis kötelező a tagállami parlamenti ratifikáció, így ha nem megfelelő az alku, akkor még a legutolsó pillanatban is meg lehet azt vétózni.

A tanácsülésen kitértek a kínai dömpingárak jelentette fenyegetésre is, amely számos munkahelyet veszélybe sodor az európai acéliparban. A résztvevők mindegyike úgy vélte, hogy mihamarabb szabályozni kell a kérdést.

Cecilia másképp látja

Cecilia Malmström, a svéd EU-biztos az uniós tagországok külügyminisztereinek pénteki tanácskozása előtt kijelentette: "a lehető legkeményebben dolgozunk rajta, hogy megkössük (a szerződést)". Hozzátette, az egyezség tartalma fontosabb, mint az, hogy gyorsan tető alá hozzák a megállapodást. Leszögezte, hogy a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződést csak akkor fogják megkötni, ha az mindkét fél számára előnyös, és megfelel az Európai Unió értékeinek és érdekeinek egyaránt.

Cecilia Malmström sajtótájékoztatója alatt mintegy száz aktivista tüntetett az egyezmény ellen a tanácsülésnek otthont adó brüsszeli épület előtt.

A TTIP megkötésére irányuló tárgyalások újabb, immár tizennegyedik fordulója várhatóan júliusban kezdődik meg Brüsszelben.