Milliárdos hitel Vajnának: megszólalt az Eximbank is

A bank cinikus közleményben reagált az elhangzottakra:

Az Eximbank nem adott állami támogatású hitelt a TV2-csoport megvásárlásához. Az állami tulajdonban álló, a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó pénzintézet szerdai, az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorú működési és döntéshozatali szabályok vonatkoznak rájuk.

"Az Eximtörvény szerinti állami támogatással a bank média-finanszírozáshoz hitelt nem nyújtott, költségvetési kamattámogatási forrást nem vett igénybe."

Azt írták, két dolog egészen biztosan nem befolyásolhatja a banki döntéshozatalt "se pro, se kontra": a kérelmező neve, valamint az, hogy pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleményük.

Közölték, az Eximbank az erre vonatkozó jogszabályok alapján nyújt államilag támogatott exporthiteleket, továbbá piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással is értékesíteni.

Azt is írták, hogy a bank a belső döntési eljárásrendjének megfelelően alakítja ki konkrét termékeit, amelyekkel kapcsolatban az Eximbank honlapja nem nyújt minden részletre kiterjedő tájékoztatást, amire a honlap fel is hívja az ügyfelek figyelmét.

Vagyis mivel piaci hitelről van szó, lehetőségük volt az általuk megszabott árazású hitelt adni Vajna cégének. Mivel speciálisan erre az esetre alakították ki a terméket, ezért az a honlapon sem megtalálható. Szinte biztosak lehetünk benne, hogy Vajna cége olyan hitelt kapott, ami semmivel sem kedvezőbb annál, ami másnak járt volna, hiszen itt tisztességesen működik minden.