Milliárdos üzlet: Liechtensteini cégek ázsiaiakat hoznak Magyarországra

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának tegnapi ülésén elfogadta azokat a határozatokat, amelyek alapján a liechtensteini VolDan Investments Limited, valamint az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft. újabb országok esetében kapott engedélyt letelepedési magyar államkötvények forgalmazására, miután a testület két cégnek tavaly decemberben – az MNO szerint jogszabályellenesen – kihúzta az engedélyét.

Két közvetítőcégnek – a Szingapúrra specializálódott Euro-Asia Investment Management Pte. Ltd.-nek és a többek között azerbajdzsáni, kazah, thaiföldi, illetve indonéz állampolgárokra koncentráló Discus Holdings Ltd.-nek – vonta vissza a forgalmazási engedélyét, mert nem értékesítettek az elmúlt három évben legalább száz államkötvényt. A forgalmazási engedélyeket úgy vonták vissza, hogy

egyik cég esetében sem járt még le a limit teljesítésére három évben megszabott határidő:

Bánki Erik ráaádásul a lapnak arra kérdésére, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy két liechtensteini cég kérelme négy nappal hamarabb érkezett be a bizottsághoz, mint ahogy kiadta volna a nagyhercegség cégbírósága, azt felelte:

„akkor még nem én voltam a bizottsági elnök.” 

A gazdasági bizottság ugyanis az előtt (2013. május 23-án) ütötte rá a pecsétet a VolDan Ltd. kötvényforgalmazási kérelmére, hogy azt a liechtensteini igazságügyi hivatal kiadta volna (május 27-én). 

A legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik tiltakozik, hogy a Parlament Gazdasági Bizottsága a saját eljárásrendjét is felrúgva, az ellenzéki felvetéseket teljességben figyelmen kívül hagyva két „szerencsés” liechtensteini tulajdonban álló cégnek hosszabbította meg a megbízását, hogy
 
"az ezer sebből vérző, korrupciótól bűzlő letelepedési államkötvény piacán maradhassanak. A fideszes képviselők nem tudtak választ adni, hogy miért éppen ezen két cég megbízását hosszabbítják meg, természetesen pályázat kiírása nélkül. A két cég a hivatalos magyarázat szerint magától jelentkezett a bizottságnál. A cégek valódi hátterére és eddigi tevékenységére vonatkozó ellenzéki kérdésekre sem kaphattunk választ, illetőleg a kormánypárti képviselők a választ a szavazás utánra, a jövő hétre ígérték. Ez persze eső után köpönyeg, valami miatt nagyon sürgős volt, hogy azonnal szavazzon a bizottság a két cégről."
 
A Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese által jegyzett közlemény szerint
 
"a letelepedési államkötvények egész  konstrukciója visszaélés- és korrupciógyanús, amellyel kapcsolatosan alapvető kérdésekkel sem lehetünk tisztában."
 
A párt sérelmezi, hogy nem tudhatjuk, hogy mi valósult meg pontosan a kibocsátási program szépen hangzó ígéreteiből, mennyi valós gazdasági befektetésre és munkahelyteremtésre került sor hazánkban. Azt sem látjuk, mi indokolja, hogy kizárólagos joggal bíztak meg közvetítőcégeket, és miért nem volt elegendő a magyar külképviseletek bevonása. Nem tudjuk egész pontosan azt sem, hogy mekkora jutalékkal dolgoznak ezek a cégek, összességében mekkora bevételre tettek eddig szert, és mi indokolja, hogy a Magyar Állam a letelepedési államkötvényeket diszkont áron adja nekik.
 
A fenti kérdések tisztázására
 
a Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte,
 
hogy mielőbb kiderülhessen, pontosan mekkora bizniszt is jelent a Rogán Antal „szellemi termékének” nevezhető konstrukció a szerencsés kiválasztottak számára.