Milliós nézettséget hoztak az átányi drogos gyerekek

Átlépte az álomhatárt a dizájnerdrogok hatása alatt álló, akár a polgármestert is kiütő fiatalokról készült videó.

Zagyva György Gyula és néhány társa azért indult tavaly februárban Átányba, mert több jelzés érkezett feléjük a a település szétlopott házairól. Nem először jártak ott, korábban már illegális áramvételezéseket is bejelentettek a rendteremtés területén láthatóan impotens polgármester helyett. Hiszen nyilván a téglánként széthordott házak sem a településvezető hatáskörébe tartoznak, ahogyan "nem az ő dolga" az sem, hogy délelőtt tíz órakor a polgármesteri hivatal előtt durván bedrogozott fiatalok lebzselnek és zaklatják a járókelőket.
 
"Nem ezért jöttünk, csak egyszerűen nem mentünk el szótlanul a jelenség mellett" - mondta Zagyva György Gyula, amikor a milliós nézettséget elért, egyébként abszolút amatőr módszerrel összerakott videó készítésének körülményeiről kérdeztük. A jelenleg éppen a tiszavasvári cigány-magyar együttélés javításán, a kiilleszkedett rétegek valódi felzárkóztatásán munkálkodó HVIM-es vezető szerint csupán annyi a lényeg, hogy ha ilyet lát az ember, akkor ne fordítsa el a fejét, ahogyan teszik ezt sokszor azok is, akikre elvileg számít a lakosság, és akik élvezik annak minden előnyét. 
 
 
Az egyik átányi drogos fiú, aki ha kell, a polgármestert is kiütné, végül az iskolaigazgatót támadta meg. Ezt akkor meg is írtuk, de nemcsak ő tapasztalhatta meg a rendőrségi fogda vendégszeretetét, a videóban látható másik fiú is hamar lebukott valami balhéval. 
 
Az átányi hírességekről készült videó berobbanása után az N1TV is forgatott a településen. A stábnak akkor egy idős asszony például arról beszélt, hogy nem volt egy nyugodt perce sem, hetvennél többször betörtek hozzá, mindent elvittek, ami mozdítható. Természetesen mi is többször visszatértünk a településre, bár a probléma sajnos nemcsak Átány sajátossága. 
 
 
Úton-útfélen találni hasonló sorsú településeket, ahol a kiilleszkedett, a társadalmi normákat semmibe vevő csoportok rettegésben tartják azokat, akiknek már nincs lehetőségük elmenekülni, miközben kormányok jönnek-mennek, településvezetők, hivatali dolgozók, rendőrök néznek félre, hagyják magukra a tisztességben megőszült lakosságot. 
 
A megoldás pedig sokrétű, de ott kezdődne minden, mutat rá Zagyva György Gyula, hogy a polgármestertől kezdve a rendőrségen át a legutolsó hivatali dolgozóig mindenki végezze lelkiismeretesen a munkáját, és összehangoltan, ha úgy tetszik, csapatkötelékben lépjenek fel a közösséget romboló elemek ellen. A közösségek építő tagjaival összefogva pedig valóságos csodákat lehet végrehajtani. Ezt látjuk Érpatakon és Tiszavasváriban is.