Milyen szitok illene erre az árulásra? Ezért vág bele az élőfába a nagykoalíció

Talán még az entek is harcba szállnak, ha meg tudják mi készül a Városligetben.

Ahogy arról beszámoltunk, csütörtök este a Zuglói Önkormányzat alkalmi(?) nagykoalíciója határozatban állt ki a Liget Budapest projekt mellett és együttműködne a Városliget Zrt.-vel a beruházás részleteinek megismerése, "pozitív befolyásolása érdekében".

A fideszes alpolgármester, Rozgonyi Zoltán javaslatát párttárasain (9 képviselő) kívül a teljes szocialista blokk (7 képviselő) is megszavazta. Nemmel csak a jobbikos Czeglédi János, az LMP-s Barta János, valamint Várnai László Sándor (CivilZugló), illetve Szabó Rebeka és a polgármester Karácsony Gergely (mindkettő PM) voksolt.

"Ami csütörtökön történt a zuglói önkormányzatban, arra a derék, fafűrészekkel szembeni ligetvédők még legrosszabb városligeti rémálmukban sem gondoltak"

- fogalmazott lapunknak Czeglédi János.

Egész hihetetlen, de egy zsíros bevétellel kecsegtető háttéralku érdekében beáldozták a Ligetet, ha tetszik az állampolgárok jogát az egészséges környezethez.

Megdöbbentő, de azt a 11 pontot, amelyet a szocialisták tűztek hozzá a javaslathoz, és amelynek - úgymond - befogadása fejében együtt szavaztak a kormánypárttal, sebtiben a közgyűlést megszakító frakciószünetben kreálták.

"Olyan egyoldalú együttműködési megállapodást kötöttek a Városliget Zrt.-vel, amelyet a Városliget Zrt. nem is látott; a megállapodásban többek között a Városligettől több kilométerre levő zuglói tereket, játszótereket, parkokat kívánnak felújítani"

- idézte fel az ellenzéki képviselő a csütörtökön történteket.

De vajon miért szúrták hátba a baloldali összefogást a szocialisták?

Most kivételesen jól jött nekik is a Ligettel kapcsolatos botrány, ugyanis elfedte a nap további szavazásainak eredményeit.

Amiről nem beszélünk

A nagykoalíció ugyanis nemcsak a világ első közparkját, Budapest meghatározó zöldfelületét tüntetné el együttesen, de módosította a közbeszerzési eljárás szabályzatát is. Mivel "a rossz, nem egyértelmű szabályozás miatt hosszú hónapok munkájával előkészített közbeszerzési eljárások visszavonásra kerültek a Hivatal megbízásából". Abban állapodtak meg, hogy nettó 100 millió forintra emelik azt az értéket, ameddig a közbeszerzések nem nyíltak, hanem meghívásosak. A Hivatalnak három cég meghívására lesz lehetősége. Így azért könnyebb a BVSC-pálya körüli munkálatokat is menedzselni. A paktum részét képezte Szathmáryné Jahl Angéla kinevezése is. A hölgy annak a Szathmáry Kristófnak az édesanyja, aki egyébként a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese. A nagykoalíció döntése alapján Szathmáryné csütörtöktől a Zuglói Társasházkezelő és Közterület-fenntartó Kft. ügyvezetője lett. Taps!

"A Jobbik a kezdetektől fellépett a Liget Projekt ellen, amiről látni kell, több mint szimpla környezetpusztítás"

- magyarázta Czeglédi János, aki egyben támogatásáról biztosította a vasárnap demonstrálókat.

Mert történjék bármi, a hét utolsó napján látványos akcióra készülnek a Ligetvédők (akiket olyan szervezetek is támogatnak, mint a Greenpeace, a Budapesti Városvédő Egyesület, a CivilZugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport).

Egy gigantikus "élő fát" alkothatnak közösen azok, akik úgy döntenek, hogy részesei kívánnak lenni a Liget védelmében, amely mint az látszódik, nem pusztán egy zöld-ügy.

"Kirajzolódni látszik egy olyan trend Budapesten, hogy a közterületek sorsáról a zöld felületek rovására, a lakosság ellenében, szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül, valós alternatívák megvizsgálása nélkül döntenek. Ezek a félrevezető módon zöldfelület-fejlesztési projekteknek hívott beruházások külön-külön kicsinek tűnhetnek, de együttesen óriási jelentőségük van a város élhetősége és turisztikai vonzerejének szempontjából is"

- osztotta meg lapunkkal aggályait a Greenpeace.

A környezetvédelmi szervezet egyetért azzal, hogy a Városligetet meg kell újítani, de nem új épületek felhúzásával. Mint írták, a Liget már amúgy is leterhelt, tekintettel arra, hogy Budapesten nagyon kevés az egy főre jutó zöld felületek száma. A tervezett múzeumok által odavonzani kívánt látogatók miatt így még nagyobb teher hárulna a Ligetre, továbbá az épületek szétdarabolnák az összefüggő zöldfelületeket és a 30-40 méter magas múzeumokkal a Városliget elveszítené a jelenlegi park jellegét. Emellett a tervezett építmények miatt (pl. mélygarázs) több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni, ami sem légszennyezettségi, sem rekreációs szempontból nem hasonlítható a fák szerepéhez - fogalmaz a Greenpeace.

"A Városliget ugyanis Budapest tüdejeként funkcionál, egy légcsatornában helyezkedik el, amely hozzájárul Budapest levegő minőségének javításához".

Hogy is mondta Szilszakáll?

"Nincs az a tünde, ent vagy ember szitok, amely ráillene ekkora árulásra!"

Háborúba mennek az entek?