Modern gladiátorok küzdöttek a Gépállatok csatájában Ásotthalmon

Nyaktörő mutatványok, lángoló aszfalt és motorizált jókedv - ez volt a Dirt! Fest.

A színvonalas rendezvény területéül szolgáló rallypályán és a mellette lévő erdős területen, a rendkívüli hőség ellenére, már szombat délután jelentős tömeg élvezte a kitűnő hangulatot.

A tunning, rally és roncsderbi elegy megnyitóján Ásotthalom polgármesterét, Toroczkai Lászlót is a színpadra hívták a szervezők, hogy néhány szóval, képletesen elsüsse a startpisztolyt.

A településvezető szavaiból csak úgy áradt a büszkeség, és hangsúlyozta, hogy ez az esemény csupán egy a sok és változatos program közül, melyekkel a helyiek széles skálán mozgó igényeit próbálják kielégíteni, s melyek egyben a település jó hírét is messzire elviszik.

"Számomra a legfontosabb, hogy a négyezer ásotthalmi jól érezze magát."

- foglalta össze ars poeticáját Toroczkai, és hozzátette, hogy természetesen gazdaságilag sem jön rosszul a nagyközségnek, hogy ilyen volumenű összejöveteleknek adhat otthont, pláne, hogy a jövőben a település kifejezetten a rendezvényturizmusra szeretne koncentrálni.

Ezt követően a polgármester megmutatta, hogy a legkeményebb rallygépet is legalább olyan határozottan és rátermetten képes elvezetni, ahogy Ásotthalmot:

az egyik pilóta invitálására volán mögé pattant, és megjáratta az egyik masinát.

Innentől pedig nem volt üresjárat a két nap folyamán.

A rengeteg nézőt az aszfalton a Kárpi Róbert - Árvai József motoros duó kápráztatta el nyaktörő mutatványaival. Volt minden, amire a gépesített akrobatika szerelmesei csak vágyhattak:

szó szerint lángba borult az út, de a kétkerekűeket is sétáltatták hátsó keréken, álltak a nyergükön, vezették háttal ülve és forgatták, mint egy igazi vadlovat, a gumiknak pedig olyannyira nem volt kegyelem, hogy Árvai úr a produkció végére el is durrantotta a maga hátsó kerekét.

A földpályán ezután indult be az igazi élet:

crossmotorok, házilag összeberhelt, felturbózott sár-, és homokszelők küzdöttek egymással, ki-ki a maga kategóriájában.

A szétnyűvött vasakból a sofőrök sokszor tetőtől talpig sárosan-porosan kerültek elő, de alkalmanként, egy-egy vérbőre sikerült kanyarodásnál a közönség is nyelhette a homokot, ám ez nem zavart senkit, sőt ekkor volt a leglelkesebb a nézősereg.

Élő koncertből is akadt bőven:

a futamok szüneteiben Sub Bass Monster, a Hősök, a Bëlga, az AFG és Edo Denova szórakoztatták a közönséget.

Éjszaka tűzijáték mellett folytatódtak a rallys erőpróbák, majd másnap sivatagi hőségben küzdöttek meg egymással a roncsderbi nagyágyúi, akik félméteres vályúkat jártak a szakszerűen karbantartott pálya talajába.

A versenyek bővelkedtek izgalmas pillanatokban, láthattunk néhány sáncra kenődést, célvonal előtti lefulladást, majd autóbetolást, technikás előzéseket és jellemzően öldöklő könyöklést a középmezőnyben.

Az már csak a ráadás volt, hogy igen finom és bőséges ízelítőt kaptunk az ásotthalmi vendégszeretetből, és a vasárnapi versenyek végére úgy megetettek minket, hogy kis híján kocsi nélkül is gurulva hagytuk el a kiváló hangulatú sporteseményt.