Most húzhatjuk le a rolót – már Mexikóból kell Magyarországra varrónőket hozni

A magyar vidék kiürült, nem találnak képzett munkaerőt a cégek, a világ másik végéről hoznak inkább vendégmunkásokat.

A lap úgy tudja egyik luxuskabriók tetőponyvájának gyártásával foglalkozik. Ők az igen távoli Mexikóból hoztak munkásokat. A munkaerő importnak az az oka, hogy a környéken nem találnak szakképzett varrónőket.

A szügyi helyzet egyáltalán nem példa nélküli. Szintén a Népszabadság derítette ki, hogy egy másik multi magyar leánycégénél már felmerült a nepáli vendégmunkások alkalmazása, de ők végül meg tudták oldani a problémát.

Ezek az esetek elég sötét jövőt vetítenek előre. Hiába van ugyanis egyes régiókban akár 20-25%-os munkanélküliség, képzettség híján semmire nem tudják az álláskeresők többségét alkalmazni, még betanított munkásnak sem jók. Szaknyelven fogalmazva egyszerűen nem kompatibilisek a munkaerő-piaccal. Ennek köszönhetően párhuzamosan van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány.

A másik probléma a rendkívül alacsony magyar bérszínvonal. Akinek van valamilyen végzettsége, az nem szívesen vállal nettó 70-80 ezer forintért munkát, inkább kimegy külföldre dolgozni. Nem véletlen, hogy a legszerényebb becslések szerint is legalább félmillió honfitársunk keresett inkább munkát tőlünk nyugatabbra. Tetézi a problémát, hogy elsősorban a szakképzett, idegennyelveket beszélők hagyták itt az országot, sok esetben olyanok, akiknek itthon volt ugyan állásuk, csak éppen a jövedelmük nem biztosított nekik megfelelő életszínvonalat.

Lehet itt gazdasági fejlődésről álmodozni, képzett munkaerő hiányban azonban nem nagyon lesz itt növekedés. Ez pedig gúzsba fogja köti a magyar gazdaságot, ennek pedig a fenti példák a nyilvánvaló jelei.

A hosszútávú megoldást a minimálbér fokozatos és dinamikus emelése jelenthetné. A jelenlegi 73 ezer forintos minimálbér ugyanis csupán a lassú éhenhaláshoz elegendő. A Policy Agenda által kiszámított létminimum összege ugyanis 88 ezer forint. Ezeken a tényeken pedig még az sem segít, hogy a KSH különböző trükkökkel kozmetikázza az adatokat.