Moszkva aggódik az afganisztáni biztonsági helyzet miatt

Mint mondta, különösen aggasztó az, hogy a dél-afganisztáni Hilmend tartomány több mint 90 százalékát a tálib szélsőséges mozgalom irányítja.

A szóvivő hozzátette: a tálib erők jelenleg a tartomány közigazgatási központjának közvetlen közelében vannak.

A biztonsági helyzet a keleti Tahár tartományban is súlyos, ahol az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorszervezet emberei sikeresen ellenállnak az afgán erőknek és az amerikai különleges egységeknek.

Zaharova szerint a közép-ázsiai ország északi részein sem rózsás a helyzet: a tálibok támadásokat hajtanak végre Kunduz és Baglán tartományokban, valamint megpróbálnak átjutni Türkmenisztánba Farjáb és Bádgesz tartományokból.

Az orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta: a szélsőségesek afganisztáni terjeszkedésének fényében különösen aggasztóak azok az értesülések, miszerint a korábban egymással ellenségeskedő Iszlám Állam és tálib mozgalom fegyveresei tűzszünetet kötöttek egymással.

A The Wall Street Journal című (WSJ) amerikai lap afgán kormányforrásokra hivatkozva augusztus elején számolt be arról, hogy az IÁ és a tálibok több "informális" megállapodást kötöttek, miszerint nem egymással, hanem a kormányerők ellen harcolnak.

Ennek eredményeképpen az Iszlám Állam az amerikaiak által támogatott afgán katonák elleni harcra tudta összpontosítani erőfeszítéseit a fellegvárában, Nangarhar tartományban, és északabbra, Kunar tartomány felé nyomult, megvetve a lábát olyan területen, amely korábban sokáig a tálibok és az al-Kaida terrorszervezet fellegvára volt.

Az Afganisztán keleti részén állomásozó afgán erők parancsnoka, Mohammed Zaman Vaziri az amerikai lapnak azt mondta, hogy az Iszlám Állam fegyveresei "véres harcokat vívtak korábban a tálibokkal, az elmúlt két hónapban azonban nem voltak összecsapások köztük".

A WSJ emlékeztetett, hogy az IÁ-hoz hű fegyveresek még Nangarhar tartományban is sokkal kevesebben vannak a táliboknál, a tűzszünet pedig bármikor dugába dőlhet.