MSZP-kötődésű milliárdos előzte meg Csányit és Simicskát

Átrendeződött az állami agrártámogatások dobogósainak listája az elmúlt évben.

Az MSZP-kötődésű milliárdos üzletember 2015-ben minden korábbinál több, 4,8 milliárd forintot zsebelhetett be a földbirtokai után. Ezzel megelőzte a listán a kormánypártokhoz köthető Csányi Sándor OTP-vezért és a mostanra kegyvesztett Simicska Lajost is. A K-monitor nevű civil szervezet állította össze a területalapú és egyéb agrártámogatások tavalyi adatainak összesítését.

Leisztinger Tamás érdekeltségei főként a Forrás részvénytársaságon keresztül vették fel a 4,8 milliárdot, ez az összeg egymilliárddal több, mint amit 2014-ben vehetett fel. Akkor csak a harmadik helyre került a támogatottak listáján.

Nem sokkal szorult a 2015-ös földtámogatási lista második helyére az OTP-vezér, Csányi Sándor, akinek érdekeltségébe tartozik a Bólyi Zrt. A bankár 4,5 milliárd forintot kapott, miközben egy évvel korábban még 5,9 milliárd jutott ebből a forrásból.

Simicska Lajos lehet az elmúlt év legnagyobb vesztese, ami az Orbán Viktorral való konfliktus következménye. A hirdetési területen és az állami megrendeléseken is veszteségeket elkönyvelni kénytelen Simicska a földjeivel is nagyot bukott. A 2014-es támogatásának csaknem harmadát vesztette el, noha cégein keresztül még így is 4 milliárd jutott.

Orbán Viktor kedvenc, újdonsült oligarchája, Felcsút polgármestere is egyre nagyobb szeletet szakít a támogatásokból. Mészáros Lőrinc 2014-ben 335 milliót könyvelhetett el, tavaly ehhez képest 65 százalékkal több támogatást kapott, ezzel a legdinamikusabban fejlődő földbirtokosok közé tartozik. 2015-ben átlépte a félmilliárdos határt, cégei 545 millióhoz jutottak.