Januártól betilthatják az „eldobhatós” műanyag poharakat, szatyrokat, étkészleteket, igazából bármit

Januártól betilthatják az „eldobhatós” műanyag poharakat, szatyrokat, étkészleteket, igazából bármit

Komoly változás jöhet a hétköznapok műanyaghasználatában: január elsejétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek szerdán benyújtott törvénytervezet szerint - közölte Boros Anita szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A szaktárca államtitkára emlékeztetett: a korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását. A most beterjesztett javaslat szerint a magyar kormány

január elsejétől, az uniós előírásnál korábban tiltaná be az egyszer használatos műanyageszközök (például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök), továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát.

Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be, hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től - tette hozzá.

A parlament honlapján elérhető törvényjavaslatban azt írják, a módosítással a Kormány korlátozhatja vagy megtilthatja olyan termék gyártását, forgalomba hozatalát, felhasználását és kereskedelmét,

amely jellemzően egyszeri használat után hulladékká válik, ha e termék a környezetet kevésbé terhelő termékkel helyettesítő.

Azaz olyan termékek fognak tiltás alá kerülni, melyekből létezik tisztítható, erős anyagból készült változat is: ilyenek például a szatyrok vagy étkészletek.

Azonban bizonyára kivételt jelenthetnek az olyan készítmények, amik higiéniai okokból csak egyszer használhatók fel. A betiltott termékeket majd a kormányrendelet fogja szabályozni, a benyújtott törvényjavaslat mindössze ehhez ad felhatalmazást.

A törvényjavaslat szerint napjainkban a műanyag termékek és műanyag csomagolások gyártói semmilyen, vagy csak elhanyagolható mértékű ösztönzést kapnak arra, hogy termékeik tervezése során figyelembe vegyék az újrafeldolgozás és az újrahasználat szükségleteit.

Kitérnek rá, hogy a betiltásra kerülő termékek gyártóinak alternatív termékek gyártására javasolt átállniuk, és ehhez kapcsolódóan egy ígéretet is belefoglaltak a törvénybe, miszerint

„a kormány – lehetőség szerint – támogatást nyújt a betiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, valamint a helyettesítő termékek jelenlegi gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére”.