Nagyon fontos lett a Bosnyák téri fantomváros a Fidesz-MSZP nagykoalíciónak

2006-ban eladott egy lengyel cégnek egy önkormányzati ingatlant a zuglói Fidesz-MSZP-SZDSZ nagykoalíció. Egy új városközpont épülne a Bosnyák téren, de eddig egy kapavágás nem történt. Majd most csütörtökön a beruházóval megkötött szerződés módosítása hirtelen olyan fontos lett, hogy emiatt a Fidesz-MSZP nagykoalíció még az önkormányzati ülést is elszabotálta. Rozgonyi Zoltán (Fidesz) akkor és most is alpolgármester.

„Szemfényvesztő módon terjesztette elő a tegnapi nap folyamán egymással karöltve a Fidesz és az MSZP a zuglói képviselőtestület ülésére a Bosnyák tér rehabilitációját célzó szerződés módosítását” – áll a zuglói Jobbik képviselőjének, Czeglédi Jánosnak a szerkesztőségünkbe elküldött közleményében.

A testületi ülést az MSZP és a Fidesz nagykoalíciója ráadásul megtorpedózta, mert Karácsony Gergely elutasította a tíz perccel azelőtt kiosztott szerződésmódosítás napirendre vételét. Ezért az ülést a következő hétre halasztották. Czeglédi megállapította, hogy „a baloldal polgármestere látszólag ellenállt. De vajon jövő hét csütörtökön is ennyire eltökélten küzd majd a mutyi ellen?”

Ha nem, akkor a Jobbik álláspontja szerint egy korábban elhibázott – a befektető érdekében elfogult - szerződést próbál majd fenntartani az új önkormányzati vezetés, a korábbi rossz döntések, elmulasztott érdekérvényesítések felelőseit pedig nem kívánja megkeresni, elszámoltatni. Tovább asszisztál egy tisztázatlan hátterű és célú ingatlanmutyihoz és alapvető kérdéseket nem tisztáz az előterjesztő. Az alfahir.hu egyébként korábban beszámolt arról, hogy Karácsony nem feltétlenül áll a hányatott sorsú beruházás útjába.

Hosszú az út a városközpontig

Az előzményekhez tartozik, hogy a zuglói Sport és Szabadidőközpont sportcsarnokát, tanuszodáját, 68 ezer négyzetméteres telkét 2006 áprilisában adta el mintegy négy milliárd forintért Rátonyi Gábor (Fidesz) polgármester és az MSZP-SZDSZ többségű képviselő-testület. A beruházó, a lengyel ECHO Investment papíron olyan plázát, irodaépületet álmodott meg, amibe beleköltözne az önkormányzati hivatal is. Ez lesz, vagy inkább lenne a Mundo Center, a Bosnyák téri városközpont. Időközben Weinek Leonárd polgármester (SZDSZ) saját frakciójának hurráoptimista hangulatával is szembement, mikor lakossági nyomásra plázastopot rendelt el 2008-ban. Ugyanakkor az Echo Investment 1,2 milliárd forint, míg az önkormányzat 500 millió forint értékű közcélú építési beruházást vállalt a Bosnyák téri területén.

Mindeddig azonban egy kapavágás sem történt, mindenesetre a tanuszodát sikerült ledózerolni. A híresztelések szerint a befektető kedvét szeghette az is, hogy a 4-es metró, az előzetes tervektől eltérően mégsem lett kivezetve a Bosnyák térig. 2012-ben az új képviselő-testület egy része (a Fidesz is szétszavazott) egy kisebb épületre alkalmas szintterületi mutatót szavazott meg, viszont közösségi célú épületek nem szerepeltek a szerződésben. „Új, környezetbarát bevásárló és szórakoztató központ, illetve sportközpont épül a megújuló Bosnyák téren. Erről és a csaknem 5000 négyzetméternyi közpark kiépítéséről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot az Echo Investment és Zugló Önkormányzata” – számolt be az önkormányzati propaganda zászlóshajója, a Zugló Média, 2014 októberében. Ebben az összeállításban az hangzott el, hogy az építkezés 2015 elején kezdődhet el.

Tíz perc alatt

Miközben hosszú évekig nem történt semmi érdemleges, az üggyel kapcsolatos legújabb fejlemények a tegnapi zuglói képviselőtestületi ülés előtt 10 perccel kezdődtek. Ekkor hirtelen nagyon fontos lett az elsikkadt beruházás. A képviselőknek röviddel a döntéshozatal előtt kellett volna kialakítaniuk az álláspontjukat egy többmilliárdos üggyel kapcsolatban, 600 másodperc alatt áttanulmányozni a több tucat oldalnyi jogi szöveget, szakértők nélkül. A csütörtöki testületi ülés előtt több önkormányzati szakbizottság, rendkívüli, összevont ülésére is sor került, de a bizottsági tagok 45 percig az anyag bemutatására vártak, majd az frissen fénymásolva, melegen érkezett. Kovács Balázs (Fidesz) kérdésére még a jegyző is elismerte, hogy az így összehívott bizottsági ülések nem jogszerűek.

Németh Zsolt polgármesteri kabinetvezető azért röviden összefoglalta az előterjesztés lényegét: a jelenlegi ECHO Investment az adásvételi szerződés módosítás igényével kereste meg az önkormányzatot, feltételezhetően lenne egy új befektető. Ezért az önkormányzat megragadta a lehetőséget arra is, hogy 500 milliós kötelezettségvállalását 100 millióra lefaragja, azt azonban nem tudni, hogy a beígért önkormányzati szolgáltató központtal mi lesz.

Karácsony Gergely polgármester a testületi ülés elején levette a napirendről a késve megismert szerződésmódosítást, hiszen arról felelősséggel a képviselők nem szavazhattak volna. Ezután Rozgonyi Zoltán a Fidesz frakcióvezetője frakciószünetet kért, egyeztetett az MSZP képviselőcsoportjával, ezután a két frakció nem szavazta meg a napirendet. Az LMP, a PM, a Civil Zugló és a Jobbik képviselője ugyan igennel szavazott, de ez kevésnek bizonyult, ezért az ülést el kellett halasztani. Érdekesség, hogy Sport és Szabadidőközpont sportcsarnokának eladásának idején Rozgonyi Zoltán ugyanúgy alpolgármesterként a városvezetés tagjaként dolgozott, mint Papcsák Ferenc (Fidesz) vagy Karácsony Gergely (PM) polgármestersége alatt.

A Jobbik számos kérdést tett fel közleményében:

  • „Ki a felelőse annak, hogy az eredeti szerződésben foglalt jogok és kötelezettségek évek óta meghaladottá és lejárttá váltak?
  • Ki tehet arról, hogy a szóban forgó, stratégiai jelentőségű ingatlant láthatólag csak "bespájzolták", de valójában egy pillanatig sem gondolták komolyan, hogy az ígért "közérdekű" fejlesztéseket megvalósítják?
  • Ki a felelőse annak, hogy ebben a szerződésben is csak olyan megfoghatatlan általánosságok vannak, mint a korábbiban, így a jogérvényesítés lehetősége igencsak kérdőjeles?”

Czeglédi János hozzátette: "a mutyiszagú politikai hangulatkeltés, a figyelem elterelésére tökéletesen alkalmas nevetséges pártoskodás csak máz. Az ügy szereplői ugyanabból az alomból valók: abból, ahonnan az elmúlt 25 évben mindent eladtak ebben az országban, ami nem sütött, vagy nem volt lebetonozva. Ez pedig nem sok jót ígér a zuglóiaknak a jövőre nézve." 

Az alfahir.hu birtokába került jogi szakvélemény szerint a Weinek Leonárd-féle őskori szerződés megállapításai, kötelezettségei több olyan általánosságot, pontatlanságot tartalmaz, amelyek jelentősen megnehezíthették volna egy későbbi vitás helyzet tisztázását. Az akkori szerződésben foglalt határidők mindegyike évek óta letelt, így például a beruházás végső megvalósítása, ami 2011. június 12-e lett volna, az építkezési engedélyeket még a plázastop előtt be lehetett volt szerezni. Ráadásul „útépítési és közművesítési hozzájárulás” - címén az újonnan beépülő vagy rehabilitációra kijelölt területek esetén az ilyen jellegű fejlesztések az érintett ingatlantulajdonosokra áthárítható, magyarán a fennmaradó 100 milliót is az Echo Investment Kft-nek kellene kifizetni.

Ezzel szemben Karácsony Gergely még februárban úgy nyilatkozott, hogy „Ha nem értékesítünk vagyonelemeket, nem lesz új városközpont. Itt különösen fontos az átláthatóság, terveink szerint a folyamatot külső, független szervezetekkel monitoroznánk.” A beruházó hírportálunknak ezután elmondta, hogy a Bosnyák téri piac és a leendő Mundo közötti terület az Echo Investment tulajdonában áll. Az alfahir.hu akkor úgy értesült, az aktuális tervek szerint egy irodaház megépítéséről folytatnak majd tárgyalásokat, ahova beköltözhetne az Önkormányzat és egyéb közfunkciókat ellátó intézmények. A cég egyelőre egy olyan üzleti modell kialakításán dolgozik, amely teljes mértékben megfelelne az Önkormányzat elvárásainak.