Nagyon úgy néz ki, monarchista elnöke lesz az Európai Parlamentnek

Szövetségre lépett az Európai Parlament (EP) néppárti (EPP) és liberális (ALDE) frakciója, amelyek képviselői egyaránt

az EPP jelöltjét, Antonio Tajanit fogják támogatni az uniós képviselő-testület elnökválasztásán

- tudatta keddi közleményében a két képviselőcsoport.

Guy Verfovstadt a keményen konzervatívnak tartott, mélyen vallásos katolikus és monarchista jelölt sokak által furcsált liberális támogatását, és saját visszalépését jellemző módon így indokolta:

 

"Trump, Putyin és számos más kihívás miatt,

melyekkel Európa szembenéz, kulcsfontosságú, hogy együttműködjünk az unió megreformálásában".


A Politico brüsszeli hírportál elemzése szerint ezzel a szövetséggel

biztosított Antonio Tajani győzelme az elnökválasztáson,

minthogy a várakozások szerint végül az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű képviselőcsoport legtöbb tagjának a szavazatát is besöpörheti.

"Volt egyszer egy király"

Tajani elvei egyébként nem túl kompatibilisek a liberálisokéval. A 63 éves olasz politikus Silvio Berlusconi oldalán, a Forza Itaiában vált ismertté, ám

 

pályafutását a hetvenes évek elején a Monarchista Ifjúsági Frontban kezdte,

 

és a mai napig a királyság visszaállításának híve. A Mandinernek nyilatkozva decemberben úgy fogalmazott:

 

A mesék is úgy kezdődnek, hogy „volt egyszer egy király – vagy királynő...”. Az uralkodók erkölcsi szerepet is játszanak a nagyközönség előtt, és ezt is újra értékelni kell.

 

Tajani méltatta Magyarország szerepét az Unió külső határainak védelmében, és hangsúlyozta, hogy Európának ragaszkodnia kell "ősi kultúránkhoz, keresztény gyökereinkhez".


Sajtóhírek szerint a támogatásért cserébe az ALDE fogja adni az elnökét a parlamenti szakbizottságok munkáját összehangoló Bizottsági Elnökök Értekezletének.

Gianni Pittella szociáldemokrata (S&D) jelölt, aki a történtek ellenére nem lépett vissza, arra szólította fel a képviselőket, hogy támogassák őt a szavazáson. "Soha nem lesz itt újra nagykoalíció. Európának és a demokráciáinknak világos választóvonalakra van szüksége az eszmék között" - mondta. Szakértők szerint Pittella ugyan számíthat a Zöldek/Európai Szabad Szövetség és a patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal frakció voksaira, ez azonban nem lesz elég a győzelemhez.

Az lesz a parlament elnöke, aki megszerzi a képviselői szavazatok abszolút többségét. Az EPP 217, az S&D 189, az ECR 74, az ALDE pedig 68 hellyel rendelkezik a 751 fős képviselőtestületben. Egy parlamenti ciklus öt évig tart, az elnökök, az alelnökök, a quaestorok és a szakbizottsági elnökök mandátuma azonban csak két és fél évre szól.