Nagyságrendekkel drágább a magyar fővárosban karácsonyi vásározni

Nagyságrendekkel drágább a magyar fővárosban karácsonyi vásározni

Egy klasszikus lángos közel négyszer többe kerül Budapesten, mint Bukarestben. De sok szempontból még Bécs is olcsóbb.

Az adventi vásározás nem olcsó mulatság, ez pedig fokozottan érvényes Magyarországon, legalábbis Budapesten, ahol a karácsonyi vásár forgatagában 3900 forintot kóstál egy lángos, miközben Bécsben és Pozsonyban körülbelül 2600 forintba, Bukarestben pedig csak 1143 forintba kerül. A szegeder.hu hasonlította össze a bécsi, a pozsonyi, a bukaresti, a budapesti és a szegedi karácsonyi vásárok árait, és a különbségek magukért beszélnek. A cikk alapján nagyon úgy fest, hogy

nemzetközi viszonylatban is feltűnően borsosak az árak idehaza.

Visszatérve a lángosra, a budapesti Vörösmarty téri advent egyik nagy dobása idén az Ungarische special lángos, ezért pedig 6500 forintot is elkérnek az árusok.

A budapestire szinte minden szempontból ráver a bukaresti vásár, de van, ahol még Szegedet is übereli

- állapítja meg a portál.

A többi harapnivaló terén is elszálló árak jellemzik a hazai helyzetet: töltött káposztát például Bukarestben 2287 forintnak megfelelő összegért lehet vásárolni, míg Budapesten ennek duplájáért, 5500 forintért. Egy egyszerű sült krumpli is Budapesten bizonyult a legdrágábbnak: Bukarestben mindössze 610 forintot kell fizetni érte, Bécsben 2200-at, míg Budapesten 3000 forintot. Sült kolbászban is a mezőny élén járunk: Bukarestben 2668 forintba kerül, Bécsben 3056 forintba, Budapesten pedig 5500-ba.

Öröm az ürömben, hogy Szeged-Bukarest viszonylatban viszont nincs olyan nagy különbség az árakban, például Szegeden 2000 forintért adják a füstölt sertéscsülköt, míg Bukaresten 2135 forintért.

Egyedül a forralt vörösbor tekintetében előzi meg Pozsony és Bécs Budapestet. Két és fél decit 770 forintnak megfelelő román lejért kínálnak, ami inkább a szegedi árkategória, ahol 3 deci nagyjából 600 forint. Budapesten ezért 1500-at, Pozsonyban 1700-at, Bécsben akár 2300-at is elkérhetnek, a bécsi forralt borhoz azonban bögre is jár.

(Címlapkép: Az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár Budapesten, a Szent István téren 2023. december 9-én. MTI/Balogh Zoltán)