NATO-főtitkár: a tagállamok megerősítik szándékukat, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a szövetséghez

NATO-főtitkár: a tagállamok megerősítik szándékukat, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a szövetséghez

"El kell érni, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút, Ukrajna pedig győzedelmeskedjen" - fogalmazott Jens Stoltenberg.

A NATO jövő heti vilniusi csúcstalálkozója alkalmat ad a tagállamok azon szándékának megerősítésére, hogy közelebb hozzák Ukrajnát a szövetséghez - jelentette ki a szövetség főtitkára pénteken Brüsszelben.

Az MTI azt írja, Jens Stoltenberg a csúcstalálkozót megelőzően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette:

Oroszország azon céljával ellentétben, hogy a háborúval megossza a szövetséget, a csúcsértekezlet legfőbb üzenete az, hogy a tagországok egysége erősebb, mint valaha, és megingathatatlan az Ukrajnának nyújtott támogatása.

Hozzátette: "Csúcstalálkozónk egyértelmű üzenetet fog közvetíteni: a NATO egységes, Oroszország agressziója pedig nem kifizetődő".

Elmondta, a tagállami vezetők a csúcstalálkozón tervet készítenek arról, miként tudják támogatni Kijevet a NATO-tagsághoz szükséges célok elérésében. Programot állítanak majd össze Ukrajna légvédelmének megerősítésére, és ütemtervet készítenek arra vonatkozóan, hogy az ország katonai képességei mihamarabb elérjék a tagsághoz szükséges követelményi szintet.

"El kell érni, hogy Oroszország ne nyerje meg a háborút, Ukrajna pedig győzedelmeskedjen"

- fogalmazott Stoltenberg, majd hozzátette: ehhez az ország további támogatására van szükség, beleértve a politikai, pénzügyi és a katonai támogatást is annak érdekében, hogy területeinek visszaszerzésével Kijev a legkedvezőbb feltételekkel ülhessen majd a béketárgyalások asztalához.

Közölte továbbá, a csúcsértekezleten a tagállami vezetők regionális tervek meghatározásával megerősítik majd a szövetség védelmi és elrettentő képességét Észak-Európától, a NATO keleti szárnyán keresztül egészen a Földközi-tenger térségéig. Meghatározzák majd a katonai képességek fokozásának menetrendjét is, különös figyelemmel a katonai eszközök gyártására, valamint a védelmi kiadások növelésének minimális mértékének meghatározásával.

A NATO emellett meg fogja erősíteni és bővíteni fogja globális együttműködéseit, mivel - mint kiemelte - a megváltozott globális biztonsági kihívások kezelése globális összefogást igényel.

A NATO bővítésével kapcsolatban Stoltenberg azt mondta: mihamarabb ratifikálni kell Svédország NATO-csatlakozását. Közölte: Törökország szerint még mindig "hiányosságok mutatkoznak" Svédország vállalásinak megvalósításában, hogy eleget tehessen a skandináv ország csatlakozási kérelmének. A főtitkár megismételte korábbi bejelentését, mely szerint a csúcstalálkozót megelőzően hétfőn megbeszélésre hívja a török és svéd vezetőket.

A svéd csatlakozással a világ legerősebb védelmi szövetségeként a NATO megerősíti és szavatolja a transzatlanti biztonságot - tette hozzá Stoltenberg.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a török, a svéd és a finn külügyminiszterrel Svédország NATO-tagságáról folytatott megbeszéléseket követően a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. július 6-án. MTI/EPA/Olivier Matthys)