Ne aggódjunk, az EKB kész erősíteni az euróövezetet

"A stabilitási és növekedési paktum szabályainak betartása továbbra is létfontosságú a bizalom fenntartásához fiskális keretek között" - mondta a szervezet vezetője.

Draghi leszögezte, hogy az Európai Központi Bank kész tovább enyhíteni monetáris politikáját a kormányzótanács március eleji ülésén, ha a közelmúltbeli pénzpiaci felfordulás és az alacsony energiaárak hosszú távú hatása azzal fenyeget, hogy az infláció tartósan alacsony marad.

Az év eleje óta az euró 3 százalékkal erősödött, ami csökkentette az importált inflációt. Eközben az euróövezeti vállalatok részvényárfolyamai 13 százalékkal estek, növelve ezáltal a finanszírozási költségeiket. De ami talán ennél is fontosabb, a banki részvények árfolyama 22 százalékkal esett vissza másfél hónap alatt, ami növelheti a tőkeköltségeket, és ezáltal a hitelezés visszafogásához és az EKB monetáris enyhítési programja hatékonyságának csökkenéséhez vezethet.

Draghi hangsúlyozta, hogy a bankszektor helyzete jelenleg nagyban különbözik 2012-höz képest, bár vannak még "bizonyos kihívások". A legfontosabbak között említette, hogy az euróövezeti bankok jelentősen megerősítették tőkehelyzetüket, tartalékaik nagyobbak és jobb minőségűek. Mindazonáltal egyes pénzintézetek még mindig küzdenek olyan problémákkal, mint például peres eljárások és átszervezések költségei, vagy éppen a nem teljesítő hitelek nagy aránya.

"A stabilitási és növekedési paktum szabályainak betartása továbbra is létfontosságú a bizalom fenntartásához fiskális keretek között"

- szögezte le Draghi, az euróövezet erősítését célzó reformokat és politikát szorgalmazva.

A piacok a cselekvés melletti szinte teljesen biztos elkötelezettség erős jeleként értelmezték Draghi nyilatkozatát, miszerint a kormányzótanács március 10-i ülésén felülvizsgálják és módosíthatják, azaz újabb intézkedésekkel dúcolhatják alá az EKB monetáris politikáját. A bankvezér kijelentéseinek hatására az euró árfolyama erősen csökkent, több mint 1 százalékos mínuszba került.