Nem kaptak béremelést, mégis maradnak a győri sebészek

Az érintettek szerint hiába fordultak még januárjában a kórház vezetéséhez, azt a választ kapták, hogy tárgyalásokra nincs mód.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 15 sebésze még februárban helyezte ügyvédi letétbe felmondását. Akkor mindezt azzal indokolták, hogy elakadtak a béremelési tárgyalások. Az orvosok azt mondták: ha március 31-ig a felek tárgyalóasztalhoz ülnek, és kompromisszumos megoldás születik, visszavonják felmondási szándékukat.

Az érintettek szerint ugyanis hiába fordultak a béremelés ügyében januárjában a kórház vezetéséhez, a menedzsmenttől azt a választ kapták, hogy tárgyalásokra nincs mód, a felsorolt igényeket a kórháznak nincs lehetősége teljesíteni.

Ugyanakkor bérigényüket a kórház vezetése sem tekintette túlzottnak, mert még megemelve is jóval alacsonyabbak lettek volna az Európai Unió vagy a környező országok szintjénél, de a régió megyei és városi kórházainál is.

A Népszabadsághoz eljuttatott közleményükben az áll, hogy miután januári beadványukat, melyben méltányos béremelést kértek, a kórház vezetősége elutasította, annak ellenére is visszavonják fölmondásukat, hogy a tárgyalásokra, konszenzusos megoldásra szabott határidő lejárt, és a menedzsment nem igyekezett rendezni a helyzetet.

Döntésüket azzal indokolták, hogy eddig valamennyi döntésüket teljes egyetértésben hozták meg, most pedig egy titkos szavazás során tízen szavaztak a felmondás benyújtása mellett, öten pedig ellene.

Mivel nem született egyhangú döntés, ezért úgy határoztak, hogy nem nyújtják be fölmondásukat, maradnak közalkalmazottak.

Hozzátették: álláspontjuk, véleményük az egészségügy jelenlegi helyzetéről, munkahelyük viszonyairól továbbra is lesújtó.

A beadványt aláírók egymással szolidárisak, így ha bárkit közülük a korábbi beadvány aláírásáért vagy egyéb (ezzel összefüggő) koholt indokok alapján hátrányos megkülönböztetés, büntetés ér, mindannyian távoznak a kórházból.