Nem kérnek a kétapás „családmodellből”

Népszavazásra készül Szlovákia, de a családvédők kisfilmjét pénzért sem adja le egyik televízió sem.

A Családért Szövetség (Aliancia za rodinu, AZR) tavaly áprilisban kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazáson erősítsék meg a hagyományos család védelmét Szlovákiában. A családvédőknek a szükséges 400 ezer aláírást igen gyorsan, alig öt hónap leforgása alatt sikerült összegyűjteniük.

A szombati népszavazás kérdései a következők lesznek:

  • Egyetért-e azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?
  • Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne legyen lehetővé téve a gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?
  • Egyetért-e azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben azok szülei nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

Anton Chromík, a civilszervezet jogi szakértője szerint az értékválsággal és számos aggasztó ideológiai hatással szembesülő szlovákiai társadalomban szükséges megerősíteni a hagyományos család védelmét és elutasítani az egyneműek regisztrált partnerségét. Az egyházak is igen határozottan kiálltak az „igen”-ek mellett. A Szlovák Püspöki Konferencia adventi pásztorlevelében a család legnagyobb ellenfelének, a halál kultúráját hirdetőnek nevezi az LMBT-szervezetek aktivistáit, s felszólította a hívőket és minden jóakaratú embert, hogy szavazataikkal támogassák a kezdeményezést.

A mai viszonyokra jellemző módon azonban sem a szlovák kereskedelmi tévék, sem a köztelevízió csatornái nem voltak hajlandók leadni a népszavazás kezdeményezői által készített kisfilmet. Pedig az AZR nemcsak valamiféle szívességet kért volna, hanem annak rendje és módja szerint fizetett is volna a reklámidőért.

Hogy ilyen esetekben a televíziókat miért nem érdekli a bevétel, messzire vezetne, mindenesetre a kisfilm az interneten rohamosan terjed. Nem véletlenül: a rövid jelenet érzékletesen mutatja be a homoszexuális párok részére történő örökbefogadás valóságát. Azt a valóságot, amelybe sokan nem gondolnak bele azok közül, akik amúgy legyintenek, és alapvetően „semmi bajuk” nincs azzal, hogy a „melegek” is fogadjanak örökbe.

Íme a videó, amely azt mutatja, mi várható, ha február 7-én alulmaradnak az „igen” szavazatok:


(Óvó néni: „Ádámka, itt vannak az új szüleid”. Kisfiú: „És hol van az anyukám?” Felirat: A gyermekeknek minden egyértelmű. Hang: A népszavazáson elmondhatja, hogy mit gondol...”)

A CitizenGO oldalon petíciót is indítottak azért, hogy a nagy jelentőségű népszavazáson részvételre és az „igen” szavazatra buzdítsák a szlovák és a felvidéki magyar választókat.

„A jelenlegi demográfiai helyzetben különösen fontos odafigyelnünk a családok életminőségére, a családi kapcsolatokban rejlő erőre, az idős vagy beteg családtagokat megtartó hálóra. Egy olyan társadalomban, ahol a gyermekek az unokatestvéreikkel nőnek fel, a felnőttek számíthatnak a testvéreik segítségére, az időseknek pedig támaszt nyújt a rokonok által alkotott háló, nem vagyunk kiszolgáltatva az egészségügyi- vagy a nyugdíjrendszereknek. Válaszút előtt áll Európa: igent mondunk a természetes család értékére vagy az egyént állítjuk mindenek fölé”

- írja a civilszervezet.

Ha a Felvidéken élő barátait és rokonait buzdítani szeretné a részvételre, ide kattintva megteheti.