Nem lesz ENSZ-főtitkár, de a vizes katasztrófákra figyelmeztet

Kőrösi, az egykori ENSZ-nagykövet az origo.hu-nak nyilatkozott Áder János terveiről, ugyanakkor utalt arra is, hogy főnöke tevékenységét a globális környezeti problémák megtárgyalásában nemzetközi szinten is elismerik.

Ban Ki Mun hivatali ideje jövőre lejár, és az íratlan szabályok szerint az új nagykövetet Kelet-Európából választanák meg – tette hozzá Kőrösi.

Az igazgató álláspontja szerint az irányítása alatt álló szervezetnek nem feladata a kormányzati munka véleményezése, így a keddi paksi tikosítás kapcsán csak annyit mondott, hogy Áder János fontosnak tartja, hogy az energiafüggés csökkenjen, illetve hogy a hazai energiakosarat egyre jobban megtisztítsák, utóbbihoz pedig nem a nukleáris energiától kell megszabadulni.

Egyébként kedden lapunk is megkereste a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságot, írásban feltett kérdéseinkben a nukleáris szektor kapacitás bővítése mellett a nemzeti parkok ügyében is érdeklődtünk. A sajtóosztály megköszönte az érdeklődésünket, és türelmünket kérte a válaszokig.

Kőrösi ugyanakkor kiemelte, hogy a fővárosban megrendezésre kerülő az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) budapesti konferenciájának fontosságára kiemelt hangsúlyt fektet az államfő.

Áder a rendezvényen tartott nyitóbeszédében leszögezte: a vizes katasztrófák figyelmeztetnek bennünket a jövő problémáira, a tudomány segítségét kell kérni.

Az államfő kiemelte, hogy a klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel összefüggő katasztrófa. Rekordokat döntő árvizek egy helyütt, vízhiány, elsivatagosodás másutt. A vízkörforgás felgyorsulása következtében ma már helyenként nem felhők, hanem vízfolyamok” vannak felettünk, amiből aztán özönvízszerű esők keletkeznek, és elkezdődött a tengerek vízszintemelkedése – idézte az MTI Ádert.

Olyan döntések előtt állunk, amelyek meghatározhatják az elkövetkező 20-30 év fejlődési irányát, és legalább két bennünket követő generáció esélyeit – hangsúlyozta.

Kifejtette, közös döntéseinktől és cselekedeteinktől függ, hogy elegendő tiszta víz áll-e majd utódaink rendelkezésére, élhető lesz-e a klíma a Földön az emberiség számára, élhetőek lesznek-e a településeink. Lesz-e valódi fejlődés, meg tudjuk-e teremteni a társadalom és a természeti környezet harmóniáját, gazdasági fejlődésünk fenntarthatóságát - vetette fel a köztársasági elnök.