Nem vásárolt erdélyi focicsapatot a kormány, csak a pénzt öntik bele

Cáfolta a kormány, hogy focicsapatot vásárolt volna Erdélyben. Az viszont tény, hogy több mint egymilliárd forintot adtak a klubnak az elmúlt időszakban.

A hírt a Kolozsvaros.ro robbantotta, a portál az erdélyi milliárdos, Pászkány Árpád tulajdonában álló Looktv.ro médium hírét fordította le: ebben azt írták, hogy a magyar kormány megvásárolta a harmadosztályú FK Csíkszeredát, ráadásul komoly célkitűzéseik is vannak: 2019-ben már a román első osztály megnyerésére készülnek. (Ehhez azért komolyabb pénzekre lenne szükség, összehasonlításképp: a legértékesebb játékoskerettel rendelkező Steaua Bukarest játékosainak összértéke a Transfermarkt adatai szerint 18,31 millió angol font, vagyis 7,8 milliárd forint.)
 
Illyés Róbert, az FK Csíkszereda vezetőedzője nyilatkozatában elmondta: két éjjeli világítással rendelkező szintetikus pályát építettek nekünk. Négy millió eurós befektetésről van szó, amely infrastrukturális jellegű, elsősorban a fedett lelátó és az éjjeli világítás kiépítése a cél.

Nem vették meg

Nem sokkal később már érkezett is a cáfolat a Miniszterelnökség részéről, közleményt adtak ki, melyben azt írták szó sincs csapatvásárlásról, de valóban támogatják a klubot.
A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Magyarország Kormánya nem vásárolt futballklubot Romániában. A Magyar Kormány támogatja a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiát, amelynek létrejötte széleskörű összefogásnak köszönhető, hiszen a beruházáshoz a római katolikus egyház biztosította a telket, a működési költségeket pedig Csíkszereda Megyei Jogú Város és a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság biztosítja. Egy sportlétesítmény pedig nemcsak a profi sportot szolgálja, hanem egyben közösségi tér is. A nemrég átadott csíkszeredai pálya az egyik legjobb példa erre, hiszen a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai, valamint a futballakadémia sportolói közösen használják. Meggyőződésünk, hogy a nemzeti alapon szerveződő sportegyesületek nagyban hozzájárulnak a külhoni magyarság közösségi- és régiós öntudatának, nemzeti identitásának megerősítéséhez, ezért támogatásuk alapvető nemzetpolitikai érdek.
Hasonlóan nyilatkozott Szondy Zoltán, a klub elnöke is, aki elmondta: a Székelyföldi Fociakadémia 2012 óta működik, és különböző célokra 2013 óta kapnak támogatásokat magyar kormányzati forrásokból. Ezek a támogatások két részre oszthatók: működési támogatásokra, amelyek a Székelyföldi Fociakadémiát és annak alegységeit érintik, illetve az infrastrukturális fejlesztéseket szorgalmazó támogatásokra.

Erre mentek a százmilliók

Az Alfahír utánajárt, mennyi támogatást is kapott a csapat és az akadémia a magyar kormánytól a Bethlen Gábor Alap által átvett forrás terhére. A Miniszterelnökség készségesen elküldte a támogatások listáját.
 
  • 2013-ban 200 millió forintot adtak a csíkszeredai futball akadémia működtetési és fejlesztési célú támogatására.
  • 2014-ben 100 milliót a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia működési költségeinek támogatására,
  • 50 milliót egy műfüves pálya építésére,
  • valamint 880 milliót futballpálya építési költségeinek második ütemére és a csíkszeredai kollégium építési költségének támogatására.
 
Megkérdeztük, tervez-e a kormány a jövőben is támogatást nyújtani a csapatnak, ám azt írták, a csíkszeredai klub részéről újabb támogatási kérelem nem érkezett, a klub további támogatása tehát egyelőre nincs tervben.

Már nem jönnek a paksi milliók

Megtaláltuk viszont a csapat honlapján az állami tulajdonú MVM Paksi Atomerőmű Zrt. logóját, ezért megkérdeztük a céget, milyen szerződéses viszonyban állnak a klubbal. Azt írták, jelenleg semmilyenben, a 2014/2015-ös bajnoki szezonban viszont 
25,2 millió forinttal szponzorálták a klubot.

Mészáros barátai

A csapat egyébként a felcsúti Puskás Akadémia alegysége, hivatalosan is együttműködik a két klub, az erről szóló megállapodást 2013-ban írták alá. Az együttműködés a dokumentum alapján szakmai jellegű, az anyagiakat - akárcsak a Puskás Akadémia esetében - részben állami forrásból rendezik.