A nácikhoz hasonlították az AfD-t a muszlim vezetők

Burhan Kesici, az Iszlám Tanács elnöke egy interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte az AfD az emberek félelmeire apellál.

"Tavaly volt egy bevándorlóhullámunk, tombol a munkanélküliség és egyéb problémáink is akadnak. Úgy vélem, most nagyot akarnak húzni, és az iszlám segítségével akarnak új szavazókra szert tenni"

- tette hozzá.

A muszlim vezető szerint az iszlám teljesen kompatibilis a német alkotmánnyal, és arra sincs szükség, hogy a muzulmánok aktívan kampányoljanak az AfD nézetei ellen.

Szerinte az iszlám hitű emberek többsége tejesen beilleszkedett a német társadalomba, radikalizálódni pedig csak azok a fiatalok fognak, akik messze kerülnek a közösséget jellemző fősodrattól.

Szerinte a muzulmánok annak ellenére is megtanultak együtt élni a más vallású, politikai nézeteket valló, vagy szexuális orientáltságú emberekkel, hogy az ő vallásuk nem tűr meg a soraiban homoszexuálisokat.

Liberális érvrendszer az iszlám vezetők kezében

Kesici reagálása nem sokkal azután érkezett, hogy az AfD legutóbbi pártkongresszusán javasolta: Németország tiltsa be a burka viselését és a további minaretek építését.

Alexander Gauland, a párt brandenburgi vezetője szerint:

"(Az iszlám) nem olyan vallás, mint a katolikus, vagy protestáns kereszténység, hanem intellektuálisan mindig is egy adott állam átvételéhez állt közelebb."

A botrányos kijelentéseiről híres Beatrix von Storch alelnök sem akart sokkal lemaradni párttársa mögött, és hozzátette, hogy szerinte az iszlám "egy alkotmányellenes politikai ideológia".

Aiman Mazyek, a Németországi Muszlimok Központi Tanácsa elnöke így kommentálta az elhangzottakat:

"Nem az iszlám az alaptörvény-ellenes, hanem az AfD, ami kivonja magát annak fennhatósága alól. Nem iszlámellenes, hanem demokráciaellenes politikát folytatnak."

Mazyek szerint fel kell hívni a figyelmet a terjedő iszlámellenes hangulatra:

"Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy Hitler Németországa óta először létezhet olyan párt, ami hiteltelenít és fenyeget egy vallási közösséget."

Angela Merkel közben többször is következetesen kiállt a német alkotmány és az iszlám összeférhetősége mellett, és kijelentette, hogy ennek a vallásnak is kétségkívül helye van Németországban.