A német nők több mint fele már retteg a nyilvános helyeken

Sokuk sötétedés után már nem szívesen mozdul ki otthonából, a fiatal nők pedig fegyverkeznek.

További megdöbbentő adat, hogy a német nők 48 százaléka nem szívesen hagyja el lakhelyét sötétedés után. A 14 és 29 év közötti német lányok és asszonyok fele pedig már beszerzett saját védelme érdekében paprikasprayt.

A nők elleni szexuális indíttatású támadásokkal az egy évvel ezelőtti kölni események után kezdett csak el érdemben foglalkozni a német- és nemzetközi média. Tavaly szilveszterkor főként észak-afrikai bevándorlók tömegesen támadtak meg nőket, csak Kölnben 600 esetet jelentettek a hatóságoknak. Hasonló események zajlottak le több németországi és ausztriai városban is. Az elkövetők közül azóta csupán néhányat sikerült bíróság elé állítani.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy a szexuális zaklatások esetében magas lehet a hatóságok által nem ismert ügyek száma, mert az éjszakai életben sok ilyen esetet barátok vagy kidobóemberek közreműködésével “rendeznek”.

Keményen támadják a kölni zsarukat - Ön elégedett lenne a teljesítményükkel?

Bár így is történtek incidensek, a tavalyi, több mint ezer esethez képest sikerült jelentősen visszaszorítaniuk a szexuális jellegű támadások számát. Kölnben 1800 rendőr, 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági szolgálat 250 munkatársa ügyelt a rendre, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti eseményeket.

A menekültválság csúcsán a német politikai elit - élükön Angela Merkellel - következetesen tagadta, hogy a befogadott több százezer migráns bármifajta veszélyt jelentene, ez volt az úgynevezett „willkommenskultur” boldog időszaka. Azóta azonban sokan felébredtek már a Csipkerózsika-álomból.

Az általunk megkérdezett Németországban dolgozó magyarok azt mondták, hogy érdemes elkerülni bizonyos nyilvános helyeket. A bevándorlók például előszeretettel tanyáznak tömegesen a bevásárlóközpontok környékén. Kiderült: a szóbeli inzultálások már a hétköznapok részét képezik. A migránsok többsége ugyan alig beszél németül, de a „ficki ficki” kifejezés lányok után kiabálást gyorsan elsajátították.

Idén Szilveszterkor sem maradt el az erőszak

A tavalyi esetekből tanulva a hatóságok idén már jobban felkészültek, Köln főterén például ismét összegyűlt mintegy ezer észak-afrikai bevándorló, arra készülve, hogy megismételjék a tavalyi akciójukat. A német rendőrök azonban felszámolták a csoportosulást, mindenkit igazoltattak, több száz embert pedig előállítottak. Ennek ellenére később kénytelenek voltak elismerni, hogy több, nők elleni elkövetett szexuális támadás is történt.

Ausztriában még rosszabb volt a helyzet. Csak Innsbruckban 19 nőt ért szexuális támadás. Az áldozatok között három helyi, három olasz, két német, egy svájci állampolgár is volt. Az inzultált nők beszámolói szerint az elkövetők sötét bőrű, „külföldi típusúak” voltak. A tiroli rendőrség közleménye szerint a támadók legalább egy esetben arabul beszéltek.

Tizenkilenc nőt ért szexuális támadás szilveszterkor Innsbruckban

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német lap osztrák sajtóértesülésekre hivatkozva arról ír, hogy szilveszter éjjelén legalább 19 nőt ért szexuális támadás Innsbruckban. Közülük három helyi, három olasz, két német, egy vorarlbergi és egy svájci is van. Az inzultált nők beszámolói szerint az elkövetők sötét bőrű, „külföldi típusúak" voltak.