Veszélyes vizeken - migránsokat szerelnének fel rendőrnek Németországban

Bárkit felvesznek aki kedvet érez, és megfelel a felvételi vizsgán.

A döntést azzal magyarázzák, hogy a bevándorló hátterű rendőr jobban meg tudja érteni magát a migránsokkal, külön előnyt jelenthet, hogy az anyanyelvükön tud hozzájuk szólni. Azt remélik: a bevándorló rendőrök alkalmazásával sikeresen szorítható vissza a bűnözés.

A 82 milliós Németországban nem túl sok olyan rendőr van, aki nem rendelkezik német állampolgársággal. Az elmúlt 23 évben összesen 159 ilyen embert alkalmaztak a rendvédelmi szerveknél. Érthető módon többségük török volt.

Az bevett szokás a rendvédelmi szerveknél, hogy kisegítőként, megkurtított jogkörrel és legtöbbször fegyvertelenül, külföldi illetőségű személyek, vagy egyenruhások segítik a helyi rendőrség munkáját. Jó példa erre, nyaranként a Balatonnál a magyar rendőrök mellett szolgáló német, vagy holland egyenruhások alkalmazása. Ők kifejezetten a saját állampolgáraik ellenőrzésére érkeznek már évek óta. Ugyanígy járnak ki magyar rendőrök is a horvát tengerpartra.

Az azonban komoly nemzetbiztonsági kockázatokat vethet fel, ha állampolgárság nélkül adnak egyenruhát és fegyvert a bevándorlók kezébe. Az iraki és afganisztáni missziók alatt számtalan eset előfordul, amikor a helyi rendvédelmi milíciákba szivárogtak be olyan megbízhatónak tűnő személyek, akik valójában terroristák voltak. Ők aztán a megfelelő pillanatban a szövetségesek ellen fordultak. Jó példa erre a 2014 augusztusában, az afganisztáni Karga településen található katonai támaszponton történt támadás. Az incidens során egy szövetséges afgán katona végzett Harold J. Greene vezérőrnaggyal, aki a legmagasabb rangú amerikai tiszt, aki a vietnami háború óta hadszíntéren vesztette életét, egyúttal a szövetségesek legmagasabb rangú tisztje, aki a 2001-ben kezdődött afganisztáni fegyveres konfliktusban esett el.