Keményen támadják a kölni zsarukat - Ön elégedett lenne a teljesítményükkel?

"Rasszista intézkedések", "faji alapú megkülönböztetés", van itt minden.

Bár így is történtek incidensek, a tavalyi, több mint ezer esethez képest sikerült jelentősen visszaszorítaniuk a szexuális jellegű támadások számát.

Több száz embert vettek őrizetbe Kölnben

Kölnben 1800 rendőr, 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági szolgálat 250 munkatársa ügyelt a rendre, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti eseményeket. Tavaly szilveszterkor szemtanuk szerint észak-afrikai, illetve "arab kinézetű emberek" nők ellen több száz szexuális támadást követtek el, és sokat közülük kiraboltak az észak-rajna-vesztfáliai városban. A gyanúsítottak többsége Németországban tartózkodó bevándorló volt.

Jürgen Mathies rendőrfőnök azonban komoly kritikákat kapott a baloldali szervezetektől és pártoktól, többek között a Zöldektől is.

A szívnek meg kell szakadnia

A balliberális alakulat azért esett neki a különleges biztonsági intézkedéseket foganatosító rendfenntartóknak, mert szerintük

"túl nyilvánvaló módon" az észak-afrikai férfiakra koncentráltak és "faji megkülönböztetést alkalmazva", erőszakkal különítették el őket a tömegtől.

A rendőrök ugyanis több ezer bevándorlót - köztük a tavalyi atrocitások résztvevőit - tartóztattak föl és fordították vissza a belvárosi ünnepségek peremén, a zöldek szerint "rasszista intézkedések" keretében, írja a Deutsche Welle.

Simone Peternek, a Zöldek elnökének nem volt ínyére a keményebb fellépés:

"Felveti az arányosság és törvényesség kérdését, hogy nagyjából ezer embert kutattak át és egy részüket visszatartották, csupán a kinézetük miatt."

A szocdemek részéről Christopher Lauert is megihlette a téma, szerinte is "pusztán kinézetük miatt" számos embernek kellett "elsöprő mértékű előítélettel" szembenéznie szilveszterkor, amit "embertelen" bánásmódnak titulált.

A radikálisok is beszálltak a ringbe

Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak (AfD) alelnöke, az Unser Mitteleuropa tudósítása szerint védelmébe vette a szigorú hatósági fellépést, és leszögezte:

"Aki biztonságos szabadságot szeretne Németországban, az nem szavazhat a Zöldekre."

A jobboldali politikus szerint a balliberálisok reakciója "a közösségre veszélyes" és "az ember csak a fejét tudja ingatni rá" válaszul.

[[nid:194630]]

Két molesztálás már biztosan volt Kölnben

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére is voltak szexuális bűncselekmények Kölnben, ezen a szilveszteren is - hangzott el az M1 vasárnap reggeli Híradójában. Az M1 kölni tudósítójának beszámolója szerint a város több pontján is intézkedniük kellett a rendőröknek, mert bevándorlók rendbontásokra készültek. A kölni rendőrség szóvivője hajnalban jelentette, hogy migránsok zaklatták az ünneplőket.