Nemzetbiztonsági ülésen hallgatná meg Kiss Szilárdot a Jobbik

Mellesleg arra is kíváncsi, hogyan került az Index.hu birtokába egy ügyészségi lehallgatási jegyzőkönyv.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvívője szerint a tegnapi napon az Index.hu hírportálon egy komoly és részletes anyag jelent meg Kiss Szilárddal kapcsolatban, ami újabb megválaszolatlan kérdésekkel gazdagította a volt agrárattasé eddig sem egyszerű ügyét.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő hangsúlyozta a nemzetbiztonsági bizottság napirendi pont keretében érintette ugyan, de alaposan nem vizsgálta meg Kiss Szilárd ügyét. Mindenesetre az kiderült, hogy Kiss két nemzetbiztonsági átvizsgáláson is megbukott. Kinevezése ennek ellenére jogszerű volt, hiszen felettese megtehette, hogy semmibe veszi az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy akár az Információs Hivatal ajánlását. Kérdés ugyanakkor az, hogy miért és kinek érte meg a kockázatot az, hogy egy olyan személy kerüljön kinevezésre, aki alkalmatlannak bizonyult a nemzetbiztonsági (C típusú) ellenőrzésén.

Mirkóczki szerint egy bonyolult ügyhálózat - a Quaestorral is összefüggésbe került  üzleti kör - rajzolódik ki, fideszes és szocialista szálakkal. Mi több, a botrány kapcsán felbukkant Orbán Viktor személyes jóbarátja, a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc is, akinek a papírok szerint a mai napig közös cége van Kiss Szilárddal. Az ügy fontosságára tekintettel a Jobbik azt akarja elérni, hogy a nemzetbiztonsági bizottság foglalkozzon Kiss Szilárd-üggyel, és maga Kiss Szilárd is legyen meghallgatva. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a Portik-Laborc ügy kivizsgálása során nem okozott gondot az, hogy Portik Tamás előzetes letartoztatásban - az őt őrző kommandósokkal az oldalán - a fogva tartási intézményében legyen meghallgatva a bizottság által. A felelősséget szerinte kormányzati szinten kell levonni.

Kovács Béla ügye ehhez képest is semmi, tette hozzá a politikus zárójelben. Hiszen, mint mondta, most bizonyítékokkal alátámasztott konkrétumok vannak, több száz millió forint eltűnésével kapcsolatban. Miközben Kováccsal kapcsolatban pénzügyi kár nem merült fel, konkrétum pedig nincs.

Mirkóczki ugyanakkor felhívta a figyelmet egy másik súlyos kérdésre, történetesen arra, hogy egy folyamatban lévő ügy esetében hogyan kerülhetett nyilvánosságra egy ügyészségi lehallgatási jegyzőkönyv. A politikus szerint ez egy olyan rés a pajzson, ami alapjaiban rengeti meg a magyar igazságszolgáltatást, illetve a magyar nyomozati szervekbe vetett bizalmat. Mirkóczki Ádám szerint minősített nyomozati anyagok csak komoly engedélyeztetési folyamatok után kerülhetnek ki. Mirkóczki kíváncsi a rendőrség vagy a Belügyminisztérium magyarázatára, hogy személyi hiba történt, esetleg valamiféle technikai trükk.

Mirkóczki újságírói kérdésre kitért arra is, hogy az Index.hu esetében megemlíthetné a CIA vagy a NSA nevét is, félig tréfásan megjegyezte, azt sem tartja kizártnak, hogy a “Szabadság térről” kapta a portál újságírója az anyagot. Szerinte ez súlyosabb probléma, mint aminek elsőnek látszik, hiszen ilyenformán a jövőben is előfordulhat, hogy kiszivárgott anyagok befolyásolhatják nemcsak a közvéleményt, de az igazságszolgáltatást is.