Netanjahu győzelme kinyírja a békefolyamatot

A Likud jelentősen, öt mandátummal legyőzte a balközép Cionista Tábort a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján.

A szerda reggel ismertetett eredmények szerint a Likud 29, a baloldali Cionista Tábor 24 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, a kneszetben. Nemcsak a Likud győzte le az őt kihívó ellenzéki baloldali tömörülést, hanem a jobboldali pártok tömbje is meghatározó erőfölénybe került a kneszetben, bár a megszerzett 57 mandátummal abszolút többségre nem tett szert.

Netanjahu reggel bejelentette, hogy a lehető leghamarabb megpróbálja felállítani negyedik, jobboldali pártokból álló kormányát.

A választások legnagyobb meglepetése, hogy rendkívül megnövekedett az izraeli szavazati joggal rendlkező arabok súlya. A harmadik legnagyobb politikai erő az arab pártok közös listája lett tizennégy parlamenti hellyel, őket két centrista párt, a Jes Atíd (Van Jövő) és a Kulánu (Mindannyian) követi tizenegy és tíz mandátummal.

Őrültekből nincs hiány

Szélsőjobbos pártokból a következő ciklusban sem lesz hiány a Knesszetben. Naftali Bennet telepeseket támogató radikális pártja,a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nyolc mandátumot szerzett, a keleti vallásosok ulktrajobboldali Sasz pártja és az askenázi vallásosok Egyesült Tóra pártja hetet. Mind közül a legszélsőségesebb, Avigdor Liberman külügyminiszter szélsőjobboldali Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű pártja (a Likud koalíciós partnere) hat széket szerzett a törvényhozásban. 

Rajtuk kívül csak a balliberális, négy mandátumra gyengült Merec párt tudta átlépni a tavaly 3,25 százalékra emelt bejutási küszöböt, s Zahava Galon, a párt vezetője az eredmények ismeretében szerda reggel benyújtotta lemondását.

A választás előtt még úgy tűnt, a Cionista Tábor lesz a legnagyobb erő a kneszetben, a voksolás utáni exit pollok pedig teljes egyenlőséget, 27-27 képviselői helyet jósoltak.

Vége a békefolyamatnak?

A Haaretznek több vezető plaeztin tisztségviselő is úgy nyilatkozott, a jövőben nem ülnek tárgyalóasztalhoz a zsidó állammal. 

"Az a tény, hogy az iraeliek újraválasztották Benjamin Netanjahut, miután világossá tette, hogy nem engedi létrehozni a palesztin államot, azt mutatja, hogy Izrael nem partner többé a békefolyamatban.  Hozzátették: a nemzetközi közösségnek végre fel kell ismernie ezt, és fel kell hagyniuk Netanjahu politikájának mentegetésével."