Novák Katalin szerint szó sincs utólagos törvénymódosításról a 22 éves helyettes államtitkár miatt

Novák Katalin szerint szó sincs utólagos törvénymódosításról a 22 éves helyettes államtitkár miatt

Rácz Zsófia lesz az Emmi ifjúságért felelős helyettes államtitkára, ahogy arról mi is beszámoltunk, a pozíció betöltéséhez szakirányú diploma szükséges, de Rácz még nem fejezte be jogi tanulmányait.

A Fidesz át is nyomott egy törvénymódosítást, áthidalva ezt a problémát:

Nem lehetne helyettes államtitkár a 22 éves lányból, ezért módosítják a törvényt

Nem kell betartani azt a törvényt, ami könnyedén módosítható is - foglalhatjuk össze a fideszes, személyre szabott törvénykezés újabb példáját. A mindössze 22 éves, jelenleg is joghallgató Rácz Zsófiát ugyanis ifjúságért felelős helyettes államtitkári posztra kérte fel Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára;

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár viszont arról beszélt a Magyar Hírlapnak adott interjújában, hogy félre van magyarázva a történet:

Mindenekelőtt tisztázzuk: Rácz Zsófi még nem kapta meg a kinevezését, tehát szó nincs utólagos törvénymódosításról, ahogy sokan terjesztik. A korábbi helyettesem, Illés Boglárka a Fidelitas elnöke lett, ami összeférhetetlen a korábbi feladatai­val. Megköszönve az eddigi munkáját, elfogadva a döntését, kerestünk egy új kollégát, aki alkalmas a feladatra. Merthogy ez nem egy pozíció, nem pénz, hanem feladat! Zsófi nálam pontosan húsz évvel fia­talabb, ami a mai világban nagyon sokat számít, nemcsak hogy másképp láthat bizonyos dolgokat, mint a mi generációnk, másképp is van – fogalmazzunk így – „összerakva”.

A törvénymódosítás nélkül azonban nem is kaphatna helyettes államtitkári pozíciót Rácz Zsófia, így mégiscsak a döntést követően, utólag, ám a törvényesség érdekében a hivatalos kinevezés előtt történt a változtatás.

Sőt, Novák a kizárólagosságot is említette:

Nem általánosan nyitottuk meg a lehetőséget, tehát mostantól nem lehet helyettes államtitkár bárki, akinek nincs diplomája. A változás kizárólag az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári munkakörre vonatkozik.